Βιβλίο
Η άνοδος της Δύσης
Μια ιστορία της πανανθρώπινης κοινότητας

William H. McNeill
Επιμέλεια: Μανούσος Μαραγκουδάκης
Μετάφραση: Κ. Ραμπαβίλα
Εικονογράφηση: Bela Petheo
Αθήνα
Παρασκήνιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 899
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-8342-52-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Rise of the West: A History of Human Community
Σημειώσεις: Πρόλογος: Μανούσος Μαραγκουδάκης. Επανέκδοση: "Εκδόσεις Αθανασίου Καραβία, 1969 με τον τίτλο: "Ιστορία της ανθρώπινης κοινωνίας".
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 50.96€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-04-2007)
Περίληψη:

Το βιβλίο "Η άνοδος της Δύσης", που κέρδισε το αμερικάνικο Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για την ιστορία, είναι φημισμένο τόσο για την φιλόδοξη εμβέλειά του όσο για την πνευματική του ακρίβεια. Σε αυτό, ο ΜcNeill αντικρούει την άποψη των Σπένγκλερ και Τόυνμπι ότι ένας αριθμός ιδιαίτερων και ξεχωριστών πολιτισμών αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο και αντίθετα υποστηρίζει ότι οι πολιτισμοί κατόρθωσαν να αναπτυχθούν εξαιτίας της συνεχούς διάδρασης ανάμεσα σε διάφορες κουλτούρες, πόλεις και λαούς. Ο συγγραφέας προτείνει, λοιπόν, ό,τι από τις Νεολιθικές απαρχές μέχρι και σήμερα, οι κοινωνικές αλλαγές αποτέλεσαν προϊόν επαφής με ξένους λαούς και τρόπους ζωής και παρουσιάζει μια εκτεταμένη περιγραφή της πολιτικής, πολιτισμικής, ιδεολογικής, και οικονομικής ζωής όλων των λαών για να το υποστηρίξει.

Σε ένα ανασκοπικό δοκίμιο με τίτλο "Η άνοδος της Δύσης μετά από είκοσι πέντε χρόνια" ο Mc Neill εξηγεί πως το βιβλίο του διαμορφώθηκε από την χρονική στιγμή και τον τόπο που συγγράφηκε (1954-1963). Συζητά πως η ιστοριογραφία και η ιστορική κοινωνιολογία αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε από τότε μέχρι σήμερα και προχωρεί σε μερικές αναπροσαρμογές της περιγραφής της εξέλιξης της παγκόσμιας κοινωνίας κάτω από το φως αυτών των αλλαγών.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ευάνθης ΧατζηβασιλείουΗ αναζήτηση της Δύσης και η μελέτη της Ελλάδας"The Athens Review of Books"38Μάρτιος 2013