Βιβλίο
Η κουζίνα του Αιγαίου
Αρώματα και νοστιμιές από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα
Aegean Cuisine: Great Foods and Flavors from the Cyclades and the Dodecanese

Νταϊάνα Κόχυλα
Φωτογράφος: Βασίλης Στενός
Μετάφραση: Evelina Foukou
Σύρος
Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) Νοτίου Αιγαίου
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 183
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-98538-0-4
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 31.95€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-04-2010)
Περίληψη:

Την πρώτη φορά που επικοινώνησαν μαζί μου ο Γιώργος Καλώστος και ο Γιάννης Ρούσσος για τη συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την κουζίνα και τα φαγητά του Αιγαίου, το σχέδιο "Κουζίνα του Αιγαίου" ήταν ακόμα απλά ένα όνειρο. Αλλά η ιδέα μου κίνησε το ενδιαφέρον. Σαν νησιώτισσα που είμαι και εγώ, τα φαγητά και οι γεύσεις του Αιγαίου έχουν διαμορφώσει τη ζωή μου και τη δουλειά μου ως μαγείρισσας και ως συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής.

Το βιβλίο όμως αυτό κάνει μια προσπάθεια να μην είναι μόνο μια απλή συλλογή συνταγών. Στις σελίδες του θέλησα να αναδείξω καταρχήν συνταγές που είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες περιοχές. Κάθε νησί, ακόμα και το πιο μικρό, έχει ορισμένα τουλάχιστον φαγητά που ξεχωρίζουν. Υπάρχουν διάφορα κοινά στοιχεία σε όλο το Αιγαίο, όπως μια ολόκληρη σειρά από ψευτο-κεφτέδες με λαχανικά και φασόλια, από συναρπαστικά πιάτα με αρνί και κατσίκι, ψάρια και φυσικά μεγάλη ποικιλία από γλυκά με αμύγδαλο, μέλι και πολλά άλλα. Ο δεύτερος στόχος μου ήταν να βρω μια ισορροπία ανάμεσα σε καθεμιά από τις μοναδικές αυτές συνταγές των νησιών, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο εμφανής η ποικιλία και ο πλούτος του τραπεζιού του Αιγαίου.

Παρ' όλα αυτά, οι στόχοι του βιβλίου αυτού είναι πάρα πολλοί. Σκοπός μας ήταν να καταγράψουμε τοπικές συνταγές και προϊόντα καθώς επίσης να τα παρουσιάσουμε έτσι ώστε να συνδέονται με τη σημερινή εποχή. Επιλέξαμε να μη φωτογραφίσουμε τα πιάτα επιτόπου, για παράδειγμα, επειδή ένας από τους βασικούς στόχους του εν λόγω βιβλίου ήταν η παρουσίαση των τοπικών ή παραδοσιακών φαγητών με σύγχροντο ίδιο παράδειγμα. Άλλωστε, η αγαπημένη φράση των Ελλήνων είναι "τρώμε με τα μάτια". Η παρουσίαση στο πιάτο είναι επίσης σημαντική. Ως εκ τούτου, ο φωτογράφος Βασίλης Στενός, ταξίδεψε στα νησιά για να απαθανατίσει αυθεντικά τοπικά προϊόντα αλλά και τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτά καθώς και τοπία και ακρογιαλιές του Αιγαίου απαράμιλλης ομορφιάς.

Στην επιλογή των προϊόντων, έλαβα υπόψη μου δύο κριτήρια: την παράδοση και την σχέση τους με τις ανάγκες των σημερινών μαγείρων, θέλω να προβάλω προϊόντα και πρώτες ύλεςτα οποία συνδέονται μοναδικά με την ιστορία των νησιών αυτών αλλά έχουν επίσης και εμπορική προοπτική. [...]

(από την εισαγωγή της συγγραφέως)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώτα ΣυκιώτηΚυκλάδεςΠεριοδικό "Index"41Ιούλιος-Αύγουστος 2010
Νταϊάνα ΚόχυλαΑπό την Κρήτη έως τη Μικρασία"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"6/3/2010
ΔειπνητήςΗ κουζίνα του Αιγαίου"Ελευθεροτυπία"12/12/2009