Βιβλίο
Ο Βιντάλ και οι δικοί του
Από τη Θεσσαλονίκη στο Παρίσι

Edgar Morin
Μετάφραση: Αλέξανδρος Δάγκας
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Δάγκας
Θεσσαλονίκη
Επίκεντρο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 472
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-458-299-0
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-02-2011)
Περίληψη:

Ο Edgar Morin, διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, γεννήθηκε από γονείς εβραϊκής καταγωγής που είχαν ζήσει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στα χρόνια που η οικογένεια του έζησε στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 20ου αι.. Αναπαριστά την ατμόσφαιρα μια Θεσσαλονίκης πολυεθνικής , ενός πολύχρωμου μίγματος συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας: "Αυτό το βιβλίο σχετικά με τον πατέρα μου και για τον πατέρα μου δεν είναι "το βιβλίο του πατέρα μου". Η ευσέβεια με διακατέχει όχι για να φτιάξω ένα χρήσιμο βιβλίο, αλλά για να προσπαθήσω να φτιάξω ένα αληθινό βιβλίο. Για το λόγο αυτό, δεν υπάρχει εδώ σεβασμός, υπό την έννοια που αποδίδουμε συνήθως στον όρο αυτό. Για το Βιντάλ, αγάπη σήμαινε να μπορεί κανείς να πειράζει. Για τον συγγραφέα αυτών των γραμμών, που κληρονόμησε σε κάποιο βαθμό από το χαρακτηριστικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να παραμένει κανείς πειραχτήρι και σκωπτικός στην αγάπη."

Η αφήγηση του οδοιπορικού του Βιντάλ Ναχούμ, μέλους της εβραϊκής κοινότητας της πολυεθνικής πολυπολιτισμικής θεσσαλονίκης, μετανάστη στη Γαλλία, έδωσε στο γιο του, διάσημο κοινωνιολόγο και φιλόσοφο Εντγκάρ Μορέν (ψευδώνυμο του Εντγκάρ Ναχούμ), τη λαβή για μία ανακατασκευή του μωσαϊκού των Βαλκανίων, με τον εντοπισμό των τομών, που υπέστησαν οι παραδοσιακές δομές στο νέο περιβάλλον του έθνους-κράτους.Ήταν επίσης η ευκαιρία για μία εξιστόρηση των πολιτιστικών εξελίξεων, των οποίων υπήρξε μάρτυς ο ήρωας του βιβλίου, με αναφορά σε διατηρήσεις και αλλαγές στις ταυτότητες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνος. Η καταγραφή γεγονότων για τις κοινωνίες της οθωμανικής -κατόπιν ελληνικής- θεσσαλονίκης και του Παρισιού, η ανάλυση και ερμηνεία αυτών, φέρουν την ιδιότυπη προσωπική σφραγίδα του συγγραφέα. Ο στοχασμός του Εντγκάρ Μορέν, ενταγμένος στο πλαίσιο της μάχης των ιδεών στη μεταπολεμική Γαλλία, αξίζει προσοχής για τη συνεισφορά στο διάλογο υπέρ της προόδου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος Γ. ΔαββέταςΗ εβραϊκή μνήμη της Θεσσαλονίκης"Η Καθημερινή"15/12/2012
Φίλιππος ΦιλίππουΟ Βιντάλ και οι δικοί τουdiastixo.gr10/12/2012
Οντέτ Βαρών - ΒασάρΈνας εβραίος Σαλονικιός στο Παρίσι"Το Βήμα"/ "Βιβλία"22/7/2012
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΟ Βιντάλ και οι δικοί τουΠεριοδικό "Ιστορία"528Ιούνιος 2012
Μανώλης Πιμπλής«Ένα μίξερ Ανατολής και Δύσης»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"6/1/2012
Θεόδωρος ΓρηγοριάδηςΞένοι συγγραφείς - Διεθνείς αστέρες πέντε ηπείρων"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"17/12/2011