Βιβλίο
Το βιβλίο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ

Κωνσταντίνος Χρηστομάνος
Αθήνα
Άλτερ Εγκο Μ.Μ.Ε. Α.Ε.
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 264
Σχήμα: 19χ12
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-469-925-4
Τα Νέα· Πεζογραφία
Ονομασία Υποσειράς: Αριστουργήματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 9
Σημειώσεις: Πρώτη έκδοση του έργου: "Τύποι Π. Δ. Σακελλαρίου", Αθήναι, 1908. Εισαγωγικό σημείωμα: Αλέξης Ζήρας. Πρόλογος: Maurice Barres σε μτφ. Παύλου Νιρβάνα. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας: 23.3.2011.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 4.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-03-2011)
Περίληψη:

"Σαν από άλλον κόσμο η μαύρη αυτοκρατόρισσα έστεκε μπροστά μου, κυρά κι αρχόντισσα όλης αυτής της λαμπροσύνης."

Το 1891, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος αναγορεύεται διδάκτωρ της Φιλοσοφίας και δέχεται την πρόταση των Ανακτόρων της Αυστρίας να διδάξει την ελληνική γλώσσα στην Αυτοκράτειρα Ελισάβετ, τη θρυλική "Σίσσυ". Μαγεύεται από τη "μελαγχολική αυτοκράτειρα", τη θαυμάζει, τη λατρεύει, βαθιά και πλατωνικά, ως "γητεύτρα της φαντασίας, άφθαστο των Ονείρων και της Ωριοσύνης καταφύγιο". Γίνεται αφοσιωμένος ακόλουθός της, τη συνοδεύει μάλιστα στο ταξίδι της στην Κέρκυρα το 1892, τη χρονιά που ολοκληρώνεται το "Αχίλλειον", το παλάτι-ησυχαστήριό της στο νησί.

Λίγο μετά τη δολοφονία της Ελισάβετ το 1898, αποφασίζει να της αφιερώσει το Tagebucher (Φύλλα ημερολογίου), μια λυρική μυθιστορηματική βιογραφία της, η οποία όμως προξενεί την έντονη δυσαρέσκεια των Ανακτόρων και γίνεται η αιτία να εγκαταλείψει, ως ανεπιθύμητος, τη Βιέννη. Το 1908, το έργο κυκλοφορεί στα ελληνικά, με τον τίτλο "Το βιβλίο της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ".

Χάρη στο πολυμεταφρασμένο αυτό βιβλίο, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος γίνεται ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας με ευρωπαϊκή εκδοτική επιτυχία, αλλά και προπομπός του ελληνικού αφηγηματικού μοντερνισμού του 20ού αιώνα.