Βιβλίο
Σύγχρονη πόλη
Η διακυβέρνηση της ελευθερίας

Πάτρικ Τζόυς
Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης
Επιμέλεια: Γιάννης Γιαννιτσιώτης
Αθήνα
Πλέθρον
Αριθμός Έκδοσης: 1
2010
σ. 334
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-348-205-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Rule of Freedom: Liberalism and the Modern City
Κοινωνικές Επιστήμες
Ονομασία Υποσειράς: Κοινωνική Ιστορία
Σημειώσεις: Πρόλογος: Γιάννης Γιαννιτσιώτης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-04-2011)
Περίληψη:

Η φιλελεύθερη διακυβέρνηση του κράτους και της πόλης του 19ου αιώνα βασιζόταν στην "κυριαρχία της ελευθερίας". Ως μορφή κυριαρχίας, χρειαζόταν την παραγωγή ενός ορισμένου είδους πολιτών αλλά και προτύπων κοινωνικής ζωής, κάτι που απαιτούσε τον μετασχηματισμό τόσο της υλικής μορφής της πόλης (της χωροταξίας, της αρχιτεκτονικής και των υποδομών της) όσο και των τρόπων με τους οποίους κατοικούσαν σ' αυτήν οι ηγέτες, οι κάτοικοι και οι φύλακές της, σε πραγματικό και φαντασιακό επίπεδο.

Εστιάζοντας κυρίως στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, αλλά και με αναφορές στη Γλασκώβη, το Δουβλίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη, την αποικιακή Ινδία, μέχρι και το σύγχρονο Λος Άντζελες, ο Πάτρικ Τζόυς αναπτύσσει δημιουργικά και πρωτότυπα τις φουκωικές προσεγγίσεις στην ιστοριογραφία για να μελετήσει τη φύση της σύγχρονης φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξέταση "τεχνουργημάτων" όπως οι χάρτες και οι απογραφές, οι υπόνομοι και οι αγορές, οι δημόσιες βιβλιοθήκες και τα πάρκα, καθώς και η διερεύνηση του ρόλου της δημοτικής διακυβέρνησης και του πολεοδομικού σχεδιασμού, διαπλέκονται με θεωρητικές προσεγγίσεις στην προσπάθεια του συγγραφέα να κατανοήσει τις απρόσωπες, συχνά αόρατες, μορφές της κοινωνικής διοίκησης και ελέγχου που βρίσκονται ενσωματωμένες στις υποδομές της σύγχρονης ζωής, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι μηχανισμοί αυτοί διαμορφώνουν τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή αλλά και γεννούν την αντίσταση.

"Με το εντυπωσιακό καινούριο βιβλίο του, ο Πάτρικ Τζόυς επιβεβαιώνει ότι είναι από τους πιο επινοητικούς και δυναμικούς σύγχρονους μελετητές της κοινωνικής ιστορίας. Αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας δημιουργικά την έννοια της κυβερνητικότητας του Φουκώ, επιστρατεύει πλούσιο και εντυπωσιακό ιστορικό υλικό για να δείξει πώς η πόλη του 19ου αιώνα και οι κάτοικοι της έγιναν αντικείμενα διακυβέρνησης στο όνομα της ελευθερίας. [...] Το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει αναμφισβήτητα έργο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού, καθώς και μια κεφαλαιώδη θεωρητική συμβολή στην προσπάθεια να κατανοήσουμε τις σχέσεις της εξουσίας με την ελευθερία στη σύγχρονη κοινωνία".

Nikolas Rose, καθηγητής Κοινωνιολογίας, London School of Economics and Political Science

"Δεν υπάρχει άλλος συγγραφέας που να περπατάει με τόση άνεση στους δρόμους του παρελθόντος με το νου του στραμμένο τόσο δημιουργικά στη θεωρητική τους επεξεργασία. Είναι απόλαυση να τον διαβάζεις".

David Vincent, αντιπρύτανης και καθηγητής Κοινωνικής Ιστορίας, Keele University