Βιβλίο
Ποδόσφαιρο και πολιτισμός
Το ποδόσφαιρο ως ψυχαγωγία και πολιτισμικό φαινόμενο

Συλλογικό έργο
Μίλτος Βασιλείου
Ζήσης Δέσπος
Καραγιάννης Νίκος
Βασίλης Καρδάσης
Γιώργος Κεντρωτής
Χρήστος Κίττας
Γιώργος Μανιάτης
Νίκος Μαυρωνάς
Παναγιώτης Μαχαίρας
Ηλίας Μπαζίνας
Όλγα Νικολαΐδου
Ζέτα Παπαδοπούλου - Νταϊφώτη
Τάκης Παττάς
Θεόδωρος Α. Πέππας
Θεοδόσης Πυλαρινός
Γεώργιος Ρούσης
Στράτος Α. Σωτρίνης
Κατερίνα Τσαλιγοπούλου
Αθήνα
Εκδόσεις Γκοβόστη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 208
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-446-168-4
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Θρησκευόμενοι Κόκκινοι Επιστήμονες.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 09-01-2012)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από δεκαεπτά κείμενα πνευματικών ανθρώπων και επιχειρεί μέσω μιας διαθεματικής προσέγγισης του ποδοσφαίρου να αναδείξει την ψυχαγωγική και πολιτισμική πλευρά του.
Αποτελεί συνέχεια και συμπλήρωμα του προηγούμενου βιβλίου που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας ομάδας και το οποίο προσέγγιζε την οπαδική βία και άλλες μορφές βίας στον αθλητισμό.
Εκδίδεται με πρωτοβουλία των "Θρησκευόμενων Κόκκινων Επιστημόνων", της γνωστής παρέας επιστημόνων και καλλιτεχνών, οπαδών του Ολυμπιακού, και συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει εντυπωσιακά στιγμιότυπα από αγωνιστικούς χώρους κι όχι μόνο...
Η εγκεφαλική ευχαρίστηση που προσφέρει το ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο, οι λόγοι της μαζικής απήχησής του, η λειτουργία του ως ο κεντρικός άξονας ενός διηγήματος, η εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, μια ψυχολογική προσέγγιση της οπαδικής λατρείας, το ποδόσφαιρο ως φορέας αλλά και μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης, η ένταξή του σε λογοτεχνικό αλλά και γλωσσολογικό πλαίσιο, η σχέση του με την ποίηση, τη μουσική αλλά και το θέατρο είναι μερικά από τα ζητήματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο.
Μέσα από όλα τα παραπάνω ερμηνεύεται και για ποιο λόγο το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε μια έστω πρόσκαιρη ευχάριστη φυγή από τη μουντή πραγματικότητα και, ταυτόχρονα, χώρο γνήσιας συλλογικής έκφρασης των αυθόρμητων λαϊκών αισθημάτων απέναντι σε αυτήν.