Βιβλίο
Το σώμα ως τόπος βιωμάτων, ταυτοτήτων και κοινωνικών νοημάτων

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μάριος Α. Πουρκός
Γεώργιος Αλεξιάς
Θάνος Βέρδης
Εμμανουέλα Βογιατζάκη - Κρουκόβσκι
Ντόροθυ Γαρώνη
Αλέξανδρος Δασκαλάκης
Αναστασία Δήμου - Τζαβάρα
Ευαγγελία Διαμαντοπούλου
Κυριακή Κατσικάρη
Γεωργία Κονδύλη
Χαράλαμπος Κωστέρης
Στυλιανή Μπαρμπάτη
Μαρία Μπρέκη
Άγγελος Μουζακίτης
Πηνελόπη Παπαϊωάννου
Μάριος Α. Πουρκός
Ιουλία Σγουρομάλλη
Ευαγγελία Σιαφαρίκα
Anthony Synnott
Μανόλης Τζανάκης
Αθήνα
Οκτώ
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 427
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5077-25-9
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Μάριος Α. Πουρκός.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 27.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 25-04-2017)
Περίληψη:

Το ανθρώπινο σώμα και μέσω αυτού η "εικόνα του ανθρώπου" είναι ένα σύνθετο φαινόμενο παρατήρησης που απασχολεί τον άνθρωπο από αρχαιοτάτων χρόνων. Το σώμα μας είναι πανταχού παρόν, κινείται σε διάφορους τόπους, αγγίζει άλλα σώματα, ερωτεύεται, χαλαρώνει, εκπαιδεύεται, θυμώνει και εξοργίζεται, χορεύει, αρρωσταίνει, εκπορνεύεται, απεικονίζεται, διαφημίζεται.
Στο πρώτο μέρος του συλλογικού αυτού τόμου γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή των πρωτοπόρων επιστημόνων που σχετίζονται με την ενσώματη στροφή στις κοινωνικές επιστήμες και τη σύγχρονη έννοια του σώματος. Εξετάζεται η πολυσημία της έννοιας του σώματος και το πώς αυτή νοηματοδοτείται και προσλαμβάνεται με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές εποχές και πολιτισμούς. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται ορισμένοι φιλοσοφικοί προβληματισμοί των σχέσεων σώματος-ψυχής, υποκειμένου-βιώματος. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται δεδομένα και προβληματισμοί σε σχέση με τις νέες μορφές ταυτότητας, επικοινωνίας, ιατρικοποίησης και εξουσιαστικών πλαισίων που αναπτύσσονται στη σύγχρονη τεχνοεπιστημονική βιοϊατρική και τις σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορίας και επικοινωνίας. Στο τέταρτο μέρος εξετάζονται διάφορα ζητήματα που αφορούν το σώμα ως τόπο κοινωνικών αντιλήψεων και βιωμάτων. Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος εξετάζονται ζητήματα που αφορούν το σώμα ως τόπο δημιουργίας κοινωνικών νοημάτων στο πλαίσιο της τέχνης.

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στους φοιτητές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών όσο και σε αυτούς που ενδιαφέρονται για την κοινωνική θεωρία, την ψυχολογία, τη φιλοσοφία, τη γνωσιακή επιστήμη, τις πολιτισμικές σπουδές, τη φεμινιστική θεωρία, την κοινωνιολογία και την ανθρωπολογία του σώματος.