e-book
Λεξικό όρων υγιεινής και επιδημιολογίας
Αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό λεξιλόγιο και ερμηνευτήριο όρων και συντομογραφιών

Συλλογικό έργο
Αθήνα
Κάλλιπος - Ανοικτές Ακαδημαϊκές Εκδόσεις
2015
σ. 293
ISBN: 978-960-603-104-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα
Σημειώσεις: Διατίθεται υπό τους όρους της άδειας Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0.
Τεχνικές προδιαγραφές: epub - pdf
Διεύθυνση Internet: https://repository.kallipos.gr/handle/11419/2667
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Στο τέταρτο συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής (23-11-2013) συγκροτήθηκε διμελής ομάδα εργασίας (Γ. Δημολιάτης, Μ. Καντζανού) για τυποποίηση της ορολογίας της Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας. Από κάθε μέλος τού Φόρουμ ζητήθηκε αντίγραφο του λεξιλογίου (όρων, συντομογραφιών, ορισμών, ερμηνειών) που τυχόν διαθέτει.
Η ομάδα εργασίας ανασυγκροτήθηκε σε δωδεκαμελή συγγραφική ομάδα, η οποία: (α) Υπέβαλε (22-5-2014) πρόταση έκδοσης του Λεξικού στον φορέα έκδοσης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων «ΚΑΛΛΙΠΟΣ», που κρίθηκε άμεσα χρηματοδοτούμενη. (β) Συνεργάστηκε με την Ελληνική Εταιρεία Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ) για τις προδιαγραφές ενός πρότυπου λεξικού. Και, (γ) υπό την καθοδήγηση αξιωμάτων, αρχών και κανόνων, συγχώνευσε τα διαθέσιμα λεξιλόγια σε ένα ενιαίο αγγλοελληνικό λεξιλόγιο 7528 όρων (πολλοί από τους οποίους καταχωρήθηκαν διπλά, πχ «cohort study” και “study, cohort”), 676 ορισμών ή/και ερμηνειών, και 653 επιχειρημάτων υπέρ της μιάς ή της άλλης απόδοσης. Η συχνότητα κάθε απόδοσης καταχωρήθηκε με αναφορά των πηγών, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να γνωρίζει όχι μόνο πόσοι αλλά και ποιοι απέδωσαν όπως απέδωσαν έναν όρο, συμβουλευόμενος δε τους ορισμούς και τη συζήτηση, όπου υπάρχουν, να μπορεί να πάρει με αρκετά τεκμήρια τις αποφάσεις του.
Το πόνημα πρέπει να τεθεί υπόψη του συνόλου του Φόρουμ (το σύνολο των ειδικών τού πεδίου), να ομοφωνήσουν σε μία ει δυνατόν απόδοση ανά όρο, και προχωρήσουν σε 2η έκδοση. Κάθε διδακτορική διατριβή να προτάσσει ειδικό κεφάλαιο με αγγλοελληνικό και ελληνοαγγλικό λεξιλόγιο όρων, ορισμών και ερμηνειών από το παρόν Λεξικό (αναφέροντας και την αιτιολογία τής επιλογής μίας από τις πολλές αποδόσεις αν υπάρχουν πάνω από μία) ή από άλλη πηγή (αναφέροντάς την) αν το Λεξικό δεν έχει τον όρο. Κάλυψη όλων των υποπεριοχών που έμειναν ακάλυπτες στην 1η έκδοση (Νερό, Διατροφή, κτλ), και αποδελτίωση όλων των συγγραφέων, θα ήταν ένα επόμενο βήμα. Ενσωμάτωση δε του έγκυρου λεξικού του IATROTEK "MeSH-Hellas Βιοϊατρική Ορολογία" θα οδηγούσε σε ένα "Γενικό Λεξικό Όρων, Ορισμών και Ερμηνειών τού ευρύτερου χώρου τής Υγείας, της Ιατρικής συμπεριλαμβανομένης".
Κριτικός Αναγνώστης: Λιονής, Χρήστος

Συγγραφείς:
Δημολιάτης, Ιωάννης
Γαλάνης, Πέτρος
Γελαστοπούλου, Ελένη
Ευαγγέλου, Βαγγέλης
Καντζανού, Μαρία
Λάγιου, Αρετή
Νένα, Ευαγγελία
Ντζάνη, Eυαγγελία
Παναγιωτόπουλος, Τάκης
Ραχιώτης, Γεώργιος
Σμυρνάκης, Εμμανουήλ
Χάιδιτς, Άννα-Μπεττίνα