Βιβλίο
Κόπανος, ο Ρωμηός της Σμύρνης
Το έπος της σατιρικής εφημερίδας του Γ. Ι. Αναστασιάδη

Δημήτρης Νικορέτζος
Αθήνα
Εντός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2000
σ. 301
Σχήμα: 25χ18
Δέσιμο: Δερματόδετο
ISBN: 978-960-8472-73-0
ISBN Σετ 960-8472-75-Χ
Α/Α Τόμου: 2
Αριθμός Τόμων: 2
Σημειώσεις: Η τιμή αφορά το set των τριών τόμων.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 78.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-01-2012)
Περίληψη:

[set τριών τόμων]

"Η έρευνα αυτή, τόσο για τον Κόπανο της Σμύρνης, όσο και για τη δράση και το έργο του Γεωργίου Αναστασιάδη, θα παρουσιάσει σαν σε καλειδοσκόπιο, το χρονικό μιας ολόκληρης εποχής, με αναρίθμητες πληροφορίες και γεγονότα, που σημάδεψαν την ακμή και την κατάρρευση ενός σπουδαίου λίκνου του μικρασιατικού ελληνισμού, της περιώνυμης Σμύρνης. Έχει, ωστόσο, κι έναν φιλοδοξότερο στόχο: ν' αναδείξει την αίγλη και το μεγαλείο της ιστορικής πόλης, που υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ανατολής, μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που δίκαια αποκλήθηκε "Μασσαλία της μικρασιατικής ακτής"".

(απόσπασμα από το βιβλίο)

Ο "Κόπανος" υπήρξε μία από τις εγκυρότερες ελληνικές σατιρικές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν στη Σμύρνη το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα. Ο εθνικός ρόλος που διαδραμάτισε η εφημερίδα, καθώς και η πολυσχιδής προσωπικότητα του εκδότη της, Γεωργίου Ι. Αναστασιάδη, αποτελούν το αντικείμενο της πολυετούς μελέτης του Δ. Νικορέτζου.
Στους τρεις τόμους περιλαμβάνονται ανθολογημένα άρθρα, σχόλια, γελοιογραφίες, σμυρναίικα διηγήματα, εύθυμες ηθογραφίες, σατιρικά σκετς κ.ά. Πολλά από τα θέματα που στηλίτευσαν με την πένα τους οι συνεργάτες του "Κόπανου", παραμένουν επίκαιρα μέχρι και σήμερα: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εκκλησιαστική περιουσία, η πολιτική επιρροή των ιεραρχών, η διαφθορά στη δημόσια ζωή, οι πολιτικές αντεγκλήσεις, ο φανατισμός και η χειραγώγηση του λαού από τους επίδοξους "σωτήρες" του Έθνους, κεντρίζουν το ενδιαφέρον όχι μόνο του Γ. Ι. Αναστασιάδη αλλά και των σύγχρονων δημοσιογράφων.
Ο "Κόπανος" αναδείχθηκε σε κάστρο του Δημοτικισμού, φιλοξενώντας στις σελίδες του άρθρα του Αγ. Σημηριώτη, του Στ. Σεφεριάδη (πατέρα του Γ. Σεφέρη), του Σ. Σολωμονίδη, του Δ. Γληνού κ.ά.
Παρατίθενται, εξάλλου, αρκετά σπινθηροβόλα σατιρικά και ανάλεκτα της εφημερίδας που έμεινε γνωστή ως ο "Ρωμηός" της Σμύρνης, επειδή το πνεύμα της ήταν αντίστοιχο με εκείνο που διέπνεε το αθηναϊκό φύλλο του Γ. Σουρή.