Βιβλίο
Άπαντα 17
Περί οστών τοις εισαγομένοις, Περί φλεβών και αρτηριών ανατομής, Περί πτισάνης, Περί της εξ ενυπνίων διαγνώσεως, Περί διαφοράς νοσημάτων, Περί των εν τοις νοσήμασιν αιτίων, Περί των συμπτωμάτων διαφοράς

Γαληνός
Μετάφραση: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Αθήνα
Κάκτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 533
Σχήμα: 21χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-352-613-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: αρχαία ελληνικά
Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες 540
Α/Α Τόμου: 17
Σημειώσεις: Εισαγωγή, σχόλια: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-01-2017)
Περίληψη:

"Περί οστών τοις εισαγομένοις": Σύντομη πραγματεία όπου περιγράφονται τα κυριότερα οστά του ανθρώπινου οργανισμού, απευθυνόμενη σε αρχάριους σπουδαστές της ιατρικής αλλά και σε κάθε μη ειδικό.
"Περί φλεβών και αρτηριών ανατομής": Περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ξεκινούν οι φλέβες από το ήπαρ και οι αρτηρίες από την καρδιά και του τρόπου με τον οποίο διανέμονται σε ολόκληρο το σώμα.
"Περί πτισάνης": Πραγματεία σχετικά με τους παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σωστή παρασκευή της "πτισάνης", τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς, όπου "πτισάνη" ονομαζόταν το ξεφλουδισμένο ή/και χοντροκοπανισμένο κριθάρι και κυρίως ο χυλός που παρασκευαζόταν από αυτό.
"Περί της εξ ενυπνίων διαγνώσεως": Σύντομη πραγματεία σχετικά με τις διαγνώσεις που μπορεί να επιτύχει ο ιατρός στηριγμένος στα όνειρα του ασθενούς.
"Περί διαφοράς νοσημάτων": Πραγματεία όπου εξετάζονται τρία ζητήματα: τι αποκαλείται νόσημα, πόσα και ποια είναι τα απλά και πρωτογενή νοσήματα, πόσα είναι τα σύνθετα νοσήματα που συγκροτούνται από τα πρωτογενή νοσήματα.
"Περί των εν τοις νοσήμασιν αιτίων": Τα βασικά αίτια των διαφόρων ειδών των νοσημάτων, όπως τα είδη αυτά έχουν προσδιοριστεί στο επόμενο βιβλίο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ή μη ενός νοσήματος, ακόμα και όταν το αίτιο του νοσήματος είναι υπαρκτό.
"Περί των συμπτωμάτων διαφοράς": Ο ορισμός του συμπτώματος, η ταξινόμηση των συμπτωμάτων σε ειδικές και γενικές κατηγορίες και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.