Ανδρέας Θεοφάνους
Ελλάδα


Ο Ανδρέας Θεοφάνους γεννήθηκε το 1960. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Susquehanna University της Πολιτείας της Πενσυλβανίας με υποτροφία του προγράμματος Fulbright, αποφοιτώντας με πρώτη τιμητική διάκριση το 1983 (Valedictorian). Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Pennsylvania State University, απ’ όπου έλαβε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. στα Οικονομικά, το 1985 και το 1988 αντίστοιχα. Διετέλεσε Σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (1990-1993).

Είναι Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είναι επίσης Πρόεδρος και συνιδρυτής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Έχει επισκεφθεί αριθμό πανεπιστημίων και δεξαμενών σκέψης ως επισκέπτης καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης ή/και προσκεκλημένος ομιλητής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μέση Ανατολή, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ιδρύματα: London School of Economics and Political Science, Brookings Institution, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Woodrow Wilson International Center of Scholars, Center for European Integration Studies – University of Bonn, Hebrew University of Jerusalem, Australian Institute of International Affairs και University of Tokyo.
Είναι συγγραφέας και συνεπιμελητής διαφόρων βιβλίων και κειμένων πολιτικής για πολιτικά και οικονομικά θέματα καθώς και για θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο, την ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και ζητήματα διακυβέρνησης διεθνικών και πολυεθνικών κρατών. Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα βιβλία του «Η Πολιτική Οικονομία της Λύσης του Κυπριακού Προβλήματος: Η Εξέταση Τεσσάρων Σεναρίων» (PRIO Center, Nicosia 2009), «Η Κύπρος Ενώπιον Διλημμάτων – Σκέψεις και Προβληματισμοί» (Εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα 2011) και «Η Διακυβέρνηση και η Πολιτική Οικονομία μιας Ομοσπονδιακής Κύπρου» (Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 2016).
Αναφέρονται επίσης τα Κείμενα Πολιτικής ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ - Τα ιστορικά γεγονότα και η ανάγκη για αφήγημα (Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Απρίλιο 2021) και The Way Out of the Cyprus Economic Crisis (Notre Europe, September 2013). Έχει δημοσιεύσει αριθμό συγγραμμάτων, οργάνωσε πολυάριθμα διεθνή συμπόσια και συνέδρια και ήταν/είναι επιστημονικός συντονιστής αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων.

Το 2004 εισήγαγε τη διμηνιαία ηλεκτρονική έκδοση In Depth και στις αρχές του 2010 τη νέα σειρά Κειμένων Πολιτικής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Από το Φθινόπωρο του 2017 είναι επίσης επιμελητής του μηνιαίου ηλεκτρονικού εντύπου Eastern Mediterranean Policy Note. Είναι παντρεμένος με την Ανδρούλλα Θεοφάνους και έχει τρεις γιους, τους Φειδία, Ανδρόνικο και Ευαγόρα.

Τίτλοι:
Συγγραφέας