Αριστείδης Κεσόπουλος
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα


Ο Αριστείδης Κεσόπουλος (Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης 1940-) είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συγγραφέας πολλών εγκυκλοπαιδικών, ιστορικών, φιλολογικών έργων και μαθητικών βοηθημάτων.
Γεννήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης το 1940 από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο. Στις εισιτήριες εξετάσεις του 1958 εισήλθε 1ος στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε κρατική υποτροφία για 4 χρόνια και εξήλθε επίσης 1ος με βαθμό «άριστα». Συγχρόνως εισήχθη 1ος με εξετάσεις στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και αποφοίτησε με βαθμό «άριστα».
Για 10 χρόνια εργάστηκε ως διευθυντής ιδιωτικού Γυμνασίου και για άλλα 21 χρόνια ως διδάσκαλος και θεολόγος καθηγητής σε διάφορα σχολεία της επαρχίας και της Θεσσαλονίκης.
Εξήλθε από την υπηρεσία το 1998 με το βαθμό του Γυμνασιάρχη. Κατά την εκπαιδευτική σταδιοδρομία του τιμήθηκε με έπαινο από την Μεραρχία Κοζάνης, από τον Έφορο Προσκόπων Πέλλας, από τον Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης Εδέσσης, από την Μακεδονική Εκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά φορείς. Με ανάθεση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας συνέγραψε μαζί με άλλους τρεις εκπαιδευτικούς σχολικό εγχειρίδιο για τη Β΄ Λυκείου με τίτλο «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα» (1989).
Από ηλικίας 25 ετών και σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής υπηρεσίας του ασχολήθηκε συστηματικά με τη συγγραφή ιστορικών, φιλολογικών και εγκυκλοπαιδικών έργων, ατομικών και συλλογικών, που ξεπερνούν σε αριθμό τα 150. Έργα του έχουν προμηθευτεί διάφορα Υπουργεία, Βιβλιοθήκες, επιστημονικοί φορείς κ.ά.
Επί σειρά ετών (1973-1982) εξέδιδε το μηνιαίο μαθητικό μορφωτικό περιοδικό "ΜΑΘΗΤΗΣ".
Έργο ζωής του θεωρείται η σύλληψη, οργάνωση, εποπτεία και εν πολλοίς συγγραφή του μνημειώδους 12τομου ιστορικού έργου «Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού» με την συνεποπτεία του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Αρχιτεκτονικής Νικολάου Μουτσόπουλου και του καθηγητή Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Βακαλόπουλου και τη συμμετοχή άλλων τριάντα συγγραφέων, εκπαιδευτικών, ιστορικών, δημοσιογράφων κ.ά., μεταξύ των οποίων ο Ν. Μέρτζος, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Δημήτρης Γαρούφας, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φωτιάδης και Ευστάθιος Πελαγίδης κ.ά. εκλεκτοί διανοούμενοι. Η σειρά συνοδεύτηκε με την έκδοση 2 μεγάλων αναλυτικών χαρτών: α) Χάρτης Αλησμόνητων Πατρίδων του Ελληνισμού και β) Μεγάλος Χάρτης του Πόντου. Το έργο αυτό εκδόθηκε το 1999-2004 και απέσπασε τα συγχαρητήρια πολλών δημοσίων ανδρών, όπως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπύρου Κυπριανού, του δημοσιογράφου Γιάννη Μαρίνου και πολλών Πανελληνίων Ομοσπονδιών Προσφυγικών Σωματείων κ.ά.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Επιμέλεια
Διασκευή
Ανθολόγος