Βιβλίο
Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!
Στιγμιότυπα από τη ζωή του Φινλανδού ελληνιστή Βίλχελμ Λάγκους

Συλλογικό έργο
Μπιορν Φορσέν
Βασίλης Καρδάσης
Βίλχελμ Λάγκους
Μετάφραση: Μαρία Μαρτζούκου
Μετάφραση: Μαρία Μπασδέκη
Επιμέλεια: Μαρία Μαρτζούκου
Επιμέλεια: Ράνια Οικονόμου
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 171
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1416-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: φινλανδικά
Σημειώσεις: Έκδοση με την υποστήριξη του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Πρόλογος: Μπιορν Φορσέν. Μετάφραση των κειμένων από τα σουηδικά και τα φινλανδικά: Μαρία Μπασδέκη, Μαρία Μαρτζούκου. Επίμετρο: "Περί των Ελλήνων της μεσημβρινής Ρωσσίας υπομνημάτιον", Εν Αθήναις, 1853, υπό Γ. Λ. (Jacobus Johannes Guilielmus Lagus).
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.27€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-04-2013)
Περίληψη:

Στις 26 Οκτωβρίου 1852 ξέσπασε στην Αθήνα μια φοβερή καταιγίδα, η οποία έπληξε και το ναό του Ολυμπίου Διός. Ο Βίλχελμ Λάγκους, σε επιστολή στη μητέρα του, περιγράφει πολύ παραστατικά την καταστροφή του μνημείου:

"Επέλεξα το δρόμο που περνάει από τα ερείπια του ναού του Διός. Οι φήμες ήταν αληθινές. Η φοβερή καταιγίδα δεν είχε καταστρέψει μόνο σύγχρονα κτήρια. Είχε ρημάξει και ένα από τα ομορφότερα μνημεία [...] των Αθηνών. Ένας από τους τεράστιους κίονες που ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ναούς των θεών των Ελλήνων, το ναό του Ολυμπίου Διός, έχει σκύψει το περήφανο κεφάλι του. Αυτή τη στιγμή πλήθος κόσμου κατακλύζει το χώρο και οι δημοσιογράφοι έχουν ορμήσει σαν όρνια· άλλος ζωγραφίζει, άλλος κάνει μετρήσεις, άλλος κρατάει σημειώσεις. Το θλιβερό νέο θα φτάσει σίγουρα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η αξία ενός ήρωα γίνεται κατανοητή μόνο αφού εκείνος πέσει· το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς εδώ τους κίονες. Δυστυχώς είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε έναν από αυτούς και να διαπιστώσουμε πόσο απλή, αλλά συγχρόνως ανθεκτική ήταν η κατασκευή τους. Άλλωστε είχαν αντέξει στις μπόρες για περισσότερο από δύο χιλιετίες... Μέχρι χτες το βράδυ δεκαέξι κίονες έστεκαν όρθιοι, ανάμεσά τους κι ένας που πάνω στο κιονόκρανό του υπήρχε ακόμα το κατάλυμα όπου κατά το Μεσαίωνα ασκήτευσε ένας στυλίτης. Ο μεσαίος από τους τρεις κίονες στα δυτικά έχει πέσει τόσο όμορφα, λες και κάποιος έχει τοποθετήσει τους σπονδύλους του στη σειρά τον ένα μετά τον άλλο".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σάκης ΜαλαβάκηςΑχ, μισητή μου Αθήνα"Τα Νέα"30/8/2011
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΑγαπητή, μισητή μου Αθήνα!Περιοδικό "Ιστορία"496Οκτώβριος 2009
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΑγαπητή, μισητή μου Αθήνα!"Το Ποντίκι"24/9/2009
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΈνας Φιλανδός στην Αθήνα"Εστία"18/7/2009
"Βιτρίνα"Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!Περιοδικό "Index"33Ιούλιος-Αύγουστος 2009
Μάρη ΘεοδοσοπούλουΈνας Φιλανδός στην Αθήνα του 1852"Η Εποχή"14/6/2009
Νίκος ΒατόπουλοςΈνας Φιλανδός στην Αθήνα"Η Καθημερινή"16/5/2009
"Βιτρίνα"Αγαπητή, μισητή μου Αθήνα!Περιοδικό "Index"31Μάιος 2009
Μαρία ΘερμούΗ Αθήνα χωρίς αρχαιολατρία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"26/4/2009