Βιβλίο
Η έξωση από την κόλαση

Robert Menasse
Μετάφραση: Θόδωρος Παρασκευόπουλος
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2016
σ. 456
Σχήμα: 22χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-476-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Die Vertreibung aus der Hölle
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 01-02-2016)
Περίληψη:

Γιατί ο Βίκτορ Αμπραβανέλ, διάσημος αυστριακός ιστορικός, είκοσι πέντε χρόνια μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, αποφασίζει να καταγγείλει δημόσια το ναζιστικό παρελθόν των παλιών του καθηγητών; Και τι τον συνδέει με τον Μενασέ μπεν Ισραέλ, μαράνο (βίαια εκχριστιανισμένο εβραίο) που γεννιέται στη Λισαβόνα το 1604, υφίσταται τις ταπεινώσεις και τις απειλές της κοινωνίας της εποχής του, όπου επικρατεί ο θρησκευτικός φανατισμός και το μίσος κατά των Ιουδαίων, καταφεύγει στην Ολλανδία, ανακτά την εβραϊκή του ταυτότητα και γίνεται διάσημος ραβίνος και δάσκαλος του Σπινόζα;

Μ’ ένα επιδέξιο παιχνίδι αντικατοπτρισμών, ο Ρόμπερτ Μενάσε υφαίνει μια αριστουργηματική αφήγηση με συνεχή φλας μπακ, που συνδέουν τη μοίρα των μαράνων με τα ταμπού της σύγχρονης Αυστρίας.

Οι αναλογίες ανάμεσα στους δύο ήρωες είναι πολλές, και ορισμένες φορές ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι αποτελούν ένα και το αυτό πρόσωπο. Ο άνθρωπος του 17ου αιώνα φαίνεται να μετενσαρκώνεται σ’ εκείνον του 20ού, έστω κι αν οι ιστορίες, οι ρυθμοί και το ύφος διαφέρουν: και οι δύο ήρωες γίνονται προδότες, υιοθετώντας τους κώδικες και τη συμπεριφορά των διωκτών τους. Και οι δύο νιώθουν φόβο μπροστά στη βία των ισχυρών, και προσπαθούν να παραμείνουν αόρατοι για να αποφύγουν την οργή των άλλων.

Ωστόσο -μας λέει ο συγγραφέας-, παρά τις ομοιότητες, η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Οι δύο ήρωες διαφοροποιούνται, τελικά, από τον τρόπο με τον οποίο σπάζουν τη σιωπή τους, ενώ και ο Μενάσε διαφοροποιεί τους αφηγηματικούς του τρόπους: χρησιμοποιεί τους κώδικες της κωμωδίας όταν μιλά για τον Βίκτορ, αλλά δεν το κάνει ποτέ, όταν εξιστορεί τη ζωή του Μενασέ. Έστω κι αν υπάρχει πνευματική, ανθρώπινη, διανοητική συγγένεια, αυτή σταματά στα μύχια σύνορα του προσώπου, στην ικανότητά του να μιλά, να φωνάζει ή να αφηγείται ιστορίες, προκειμένου να αντισταθεί στα οδυνηρά συμβάντα της Ιστορίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
"Πατριάρχης Φώτιος"Η έξωση από την κόλαση"Βιβλιοκαφέ"14/7/2016
Μαρία ΤοπάληΟ εφιάλτης από ένα βαρύ παρελθόν"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"22/5/2016
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΤο δράμα της Ιστορίας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/4/2016
Ρίκα ΜπενβενίστεΤο παρελθόν που επιστρέφει"Εφημερίδα των Συντακτών"2/4/2016
Η φυγή είναι η διδασκαλία της αιωνιότηταςwww.oanagnostis.gr31/3/2016
Κώστας ΑθανασίουΗ κόλαση, ο παράδεισος και το θολό τους σύνορο"Η Εποχή"15/3/2016
Λίνα ΠανταλέωνΛίγο μετά το παρελθόνhttp://literature.gr15/3/2016
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΗ κόλαση του εαυτούΠεριοδικό "BHmagazino"28/2/2016