Βιβλίο
Το μοιρολόγι της φώκιας
Σκιτσογραφώντας τον Παπαδιαμάντη

Παπαδιαμάντης
Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης
Ζαγορά
Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
2016
σ. 48
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-82374-3-8
Σημειώσεις: Συγγραφική υπευθυνότητα: Μαθητές γυμνασίου Ζαγοράς: Ανδρονίκη Γεωργούδη, Γεωργία Θεοδοσίου, Άσπα Κουτσελίνη, Κατερίνα Ρηγάκη, Φανάρα Αμάντα.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η παρούσα έκδοση προέκυψε στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων που εκπονούνται κάθε χρόνο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι, μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου του Πολυμέρειου Γυμνασίου Ζαγοράς, στα πλαίσια του μαθήματος Ελληνικής Λογοτεχνίας, προσπάθησαν και κατανόησαν την τοπική ιστορία και παράδοση, μέσω του πονήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η επιλογή του Παπαδιαμάντη πραγματοποιήθηκε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η σημαντικότητα του έργου του συνολικά. Ο δεύτερος και βασικότερος λόγος είναι η στενή ιστορική σχέση Ζαγοράς και Σκιάθου. Γεωγραφικά τα δύο μέρη της Μαγνησίας απέχουν ελάχιστα δια θαλάσσης. Στην Επανάσταση του 1821 πολλοί Ζαγοριανοί κατέφυγαν στην Σκιάθο, όπως έγινε και στον πόλεμο του 1940-41. Παράλληλα στη Σκιάθο ναυπηγήθηκαν σημαντικά ζαγοριανά πλεούμενα που κυριαρχούσαν στο Αιγαίο και γενικότερα στη λεκάνη της Μεσογείου, τα ονομαστά Ζαγοριανά Καράβια. Έπειτα ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης, μέσα από το διήγημα του 1909 "Νεκρός Ταξιδιώτης", 7 χρόνια πριν την ίδρυση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, αναφέρεται στην αγροτική και εμπορική δραστηριότητα της Ζαγοράς.

Η έκδοση περιλαμβάνει σκίτσα μαθητών που κοσμούν το αρχικό κείμενο του Παπαδιαμάντη γραμμένο στη δημοτική. Παρατίθεται το αρχικό κείμενο και ιστορική αναδρομή της Σκιάθου, όπως και αναφορές στη σύνδεση της Σκιάθου και του Πηλίου.