Λάκης Χαλκιάς
Ελλάδα


Ο Λάκης Χαλκιάς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1943. Γιος του κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά, ασχολείται με την μουσική και το τραγούδι από επτά ετών! Στα δέκα έξι χρόνια του εργάζεται σαν επαγγελματίας και στα δέκα οκτώ του το 1962 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο. Παίζει κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο,τζουρά, ούτι.
Από το 1960 μέχρι το 1967 εμφανίζεται πλάι στη Σωτηρία Μπέλλου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιώργο Ζαμπέτα, ενώ συνεργάζεται με τους μεγάλους ρεμπέτες Μάρκο Βαμβακάρη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Βασίλη Τσιτσάνη. Την ίδια περίοδο, τα καλοκαίρια εμφανίζεται με το συγκρότημα των Χαλκιάδων σε πανηγύρια, γάμους και άλλες λαϊκές εκδηλώσεις..
Από το 1967 ως το 1971 βρίσκεται στην Αμερική και τον Καναδά όπου μεταξύ άλλων συνεργάζεται με τον Άντονι Κουήν στην παρουσίαση του έργου "Ζορμπάς" στην τηλεόραση της Καλιφόρνιας.
Το 1971 επιστρέφει στην Ελλάδα και αρχίζει να ηχογραφεί τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, Λουκιανού Κηλαϊδόνη και του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον οποίο θα συνεργαστεί και στην συναυλία του στο "Ηρώδειο" το 1976. Τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο "Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι" του Μαρκόπουλου με ερμηνευτές τον Νίκο Ξυλούρη, τον Λάκη Χαλκιά και την Ειρήνη Παπά.
Το 1981 ο Λάκης Χαλκιάς ταξιδεύει για δεύτερη φορά στην Αυστραλία. Αποκορύφωμα αυτής της περιοδείας οι δυο συναυλίες του στο "Όπερα Χάουζ" του Σίδνεϊ.
Καλοκαίρι του 1982 ο Χαλκιάς παρουσιάζει στο θέατρο "Λυκαβηττού" την οικογένεια των Χαλκιάδων, γιορτάζοντας τα 125 χρόνια συνεχούς προσφοράς της οικογένειας στην δημοτική παραδοσιακή μουσική.
Την ίδια χρονιά συνοδεύει την Μελίνα Μερκούρη σε μια σειρά συναυλιών στην Σουηδία.
Το 1984 συμμετέχει στην συναυλία του Νίκου Μαμαγκάκη στο "Ηρώδειο" τραγουδώντας στην "Οδύσσεια" σε στίχους του Νίκου Καζαντζάκη. Την ίδια χρονιά μελοποιεί αποσπάσματα από την "Ιλιάδα" του Ομήρου που ερμηνεύει η Ασπασία Παπαθανασίου.
Το 1990 τραγουδά στο δίσκο "Αφρική τώρα" σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Αφρικανών ποιητών σε μετάφραση Δημήτρη Ιατρόπουλου. Ο ΟΗΕ θέλοντας να τιμήσει τους συντελεστές αυτού του δίσκου για την προσφορά τους στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ τους καλεί και παρουσιάζουν το έργο στην Νέα Υόρκη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στις 12 Οκτωβρίου.
Το 1992 ο Λάκης Χαλκιάς, μετά από μελέτη δώδεκα χρόνων ολοκληρώνει το μουσικό έργο "2500 χρόνια Ελληνική μουσική" και δυο χρόνια αργότερα το παρουσιάζει στην Γερμανία και την Κύπρο, ενώ το 1995 με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου και ηχογραφείται ζωντανά.
Το 1996 για πρώτη φορά ο Λάκης Χαλκιάς εκτός από ερμηνευτής παρουσιάζεται και σαν συνθέτης στον δίσκο "Η Ελλάδα είναι έρωτας".
Το 2000 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον συνθέτη Χρήστο Λεοντή και τραγουδά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην "Καταχνιά".
Το 2002 το έργο του "2500 χρόνια Ελληνική Μουσική" ανεβαίνει στο "Ηρώδειο" ενώ τα δυο επόμενα χρόνια το παρουσιάζει στην Ελβετία και στην Αυστραλία στα Φεστιβάλ Σίδνεϊ και Αδελαϊδας.
Το 2007 εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου "Μετανάστες" και στο θέατρο "Badminton" στο έργο "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι". Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς παρουσιάζει στη Κύπρο, στο Δημοτικό θέατρο Στρόβολου το μουσικό δρώμενο "Ω Γλυκύ μου έαρ", ενώ το καλοκαίρι συμμετέχει στο Φεστιβάλ Ιερουσαλήμ με μια συναυλία με τίτλο "Η Ελλάδα είναι έρωτας".
O Λάκης Χαλκιάς σπάνια εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους και προτιμά τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπως η τελευταία εμφάνιση του τον Απρίλιο του 2011 στην "1η Γιορτή Ελληνικού τραγουδιού" στο Τορόντο του Καναδά. Έχει κάνει περισσότερες από χίλιες διακόσιες συναυλίες σε σαράντα χώρες.

Τίτλοι:
Ερμηνεία