Δημήτρης Παϊβανάς
Αθήνα
Ελλάδα


Ο Δημήτρης Παϊβανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Νεοελληνική και Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Birmingham (Ηνωμένο Βασίλειο).
Δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία, θεωρία της Λογοτεχνικής Κριτικής και Μετάφραση στα Πανεπιστήμια της Μελβούρνης και του La Trobe. Άρθρα του και κριτικές του μελέτες έχουν δημοσιευθεί σε τοπικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορούν η μονογραφία του Βία και αφήγηση: Ιστορία, ιδεολογία και εθνικός πολιτισμός στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού (Αθήνα 2012) και η συλλογή κριτικών μελετών Περί πόθου και πάθους στην πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού (Αθήνα 2020).
Με τη συλλογή διηγημάτων "Ο κορσές" κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως πεζογράφος.

(Πηγή: "Βιβλιοπωλείον της Εστίας", 2023)

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Η πρώιμη υποδοχή του Ημερολογίου της Αλοννήσου[ Θανάσης Βαλτινός, Ημερολόγιο της Αλοννήσου ]"The Books' Journal" τχ.89Ιούλιος-Αύγουστος 2018
Μεθερμηνεύοντας εκ νέου το παρελθόν[ Γιώργος Αριστηνός, Αφερέγγυοι και πλάνητες ]"The Books' Journal" τχ.77Μάιος 2017
Τρία ελληνικά μονόπρακτα: Ένα μυθιστόρημα-παρωδία και η κριτική του[ Θανάσης Βαλτινός, Τρία ελληνικά μονόπρακτα ]"The Athens Review of Books" τχ.32Σεπτέμβριος 2012