Άγγελος Θεοδωρόπουλος
Ελλάδα


Ο Άγγελος Θεοδωρόπουλος (Αθήνα, 1883 - Αθήνα, 1965) ήταν έλληνας χαράκτης.
Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) ζωγραφική, με δασκάλους τους Γ. Ιακωβίδη και Γ. Ροϊλό, και χαρακτική, με δάσκαλο τον Νικόλαο Φέρμπο. Με την αποφοίτησή του το 1914 και μέχρι το 1919, εργάσθηκε σε διάφορες εφημερίδες φιλοτεχνώντας εικονογραφήσεις και γελοιογραφίες τις οποίες τις υπόγραφε με το ψευδώνυμο "Θ. Άγγελος". Κατόπιν έφυγε για την Γερμανία, όπου ήρθε σε επαφή με τους εξπρεσιονιστές.
Από το 1923 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την ξυλογραφία. Την ίδια εποχή, άρχισε να εικονογραφεί με ξυλογραφίες το περιοδικό Φραγγέλιο, που εξέδιδε ο αναρχοσοσιαλιστής φίλος του Νίκος Βέλμος. Το 1930, πρωτοστάτησε στην επανίδρυση της Ομάδας "Τέχνη". Την ίδια χρονιά έθεσε υποψηφιότητα για την νεοσύστατη Έδρα Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τελικά την Έδρα Χαρακτικής την κατέλαβε ο Γιάννης Κεφαλληνός, αλλά ο Θεοδωρόπουλος είχε εξίσου σημαντική επιρροή στην διαμόρφωση της μεταπολεμικής ελληνικής χαρακτικής. Εικονογράφησε επίσης πολλά βιβλία.
Μαζί με τον Κ. Παρθένη και τον Μ. Τόμπρο, πήρε μέρος στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1938. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, έθεσε την δική του τέχνη στην υπηρεσία της Αντίστασης κατά των κατακτητών.
Αν και επηρεάστηκε από τον εξπρεσιονισμό, ο ίδιος κατέτασσε τον εαυτό του στους νεοϊμπρεσιονιστές.

Τίτλοι:
Εικονογράφηση