Εύα Σταματοπούλου
Αθήνα
Ελλάδα


Η Εύα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς εκπαιδευτικούς. Έχει ζήσει μεταξύ Αγρινίου, Λονδίνου, Στουτγάρδης, Αθήνας, Κέρκυρας και Καλαμάτας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και το 2002 από το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ζει και εργάζεται ως ελεύθερα απασχολούμενη μεταφράστρια στη Μικρή Μαντίνεια Μεσσηνίας. Το 2014 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή «Της ψυχής μου αναλλοίωτο φως» (εκδόσεις ..poema., Κορώνη).
Γράφει ποίηση από 12 ετών και πεζά από το 2004. Έχει δημοσιεύσει δύο πεζά και κάποιες μεταφράσεις (Χαρακτήρες) του Ελίας Κανέττι στο facebook και ένα χρονογράφημα (Περιοδικό Fractal.gr_ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΟΗΤΕΙΑΣ). Ως πτυχιακή εργασία με την οποία αποφοίτησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μετέφρασε το έργο του Αυστριακού Ελίας Κανέττι «Ο αυτήκοος μάρτυς – 50 Χαρακτήρες». Το 2017 εξέδωσε τη δεύτερη της ποιητική συλλογή «Του ήλιου τ’ αφανέρωτα (και όλα γύρω σου είναι φως)» (Εναλλακτικές Εκδόσεις).
Ποιήματα και πεζά της καθώς και παρουσιάσεις του έργου της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά (Βακχικόν, Fractalart.gr, ennepe-moussa.gr).
Έχει λάβει Έπαινο για το ποίημα της «Άστρα που με φωτίζατε» στον Β’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Καλαμάτας. Έργα της δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο “Culture of Balkans” (https://www.cultureofbalkans.com/32-popular/542-eva-stamatopoulou.html).
Είναι μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΝΜΕΣΥ καθώς και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 με το ποίημα «Νύχτα σιωπηλή» έλαβε το Β’ Βραβείο στους 36ους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

(Πηγή: "Εύα Σταματοπούλου", 2022)

Τίτλοι:
Συγγραφέας