Κώστας Γ. Χαραλαμπίδης
Ελλάδα


Ο αρχιμουσικός, συνθέτης, μουσικοκριτικός, μουσικοπαιδαγωγός Κώστας Γ. Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στη Ρόδο το 1920. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Πήρε πτυχίο Αρμονίας και πτυχίο Αντίστιξης και Φυγής με Άριστα.
Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία και την Ιταλία ως υπότροφος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Μουσικολογία και Ιστορία της Τέχνης και στην Κρατική Ανωτάτη Σχολή Μουσικής του Μονάχου Διεύθυνση Ορχήστρας, Σύνθεση, Παιδαγωγική της Μουσικής, Μουσική Κριτική, Ιστορία της Μουσικής, Μουσικολογία και Ιστορία της Τέχνης. Συνέθεσε δύο Καντάτες για φωνή και πιάνο ή ορχήστρα, τραγούδια για φωνή και πιάνο και επεξεργάστηκε εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών.
Δίδαξε στις Παιδικές Χορωδίες του Δήμου Αθηναίων, στην ΑΣΟΕΕ (μουσικός διευθυντής 1945-1953), στην Ανωτέρα Σχολή Αδελφών του Ευαγγελισμού (καθηγητής Μουσικής Γνωσιολογίας 1962-1978). Επιμελήθηκε τη θέσπιση του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Μουσικής Υπηρεσίας, εξελέγη Διευθυντής του (1945-1979) και ίδρυσε τάξεις θεωρητικών της μουσικής. Δίδαξε επί εικοσαετία στο Σεμινάριο Μουσικολογίας και Ιστορίας της Μουσικής (διετούς φοίτησης). Ίδρυσε τη μεγάλη Μικτή Χορωδία και την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Αθηνών
και καθιέρωσε δεκαπενθήμερες δωρεάν συναυλίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
Διηύθυνε πάνω από 500 συναυλίες με δεκάδες κορυφαία μουσικά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου, από τα οποία 35 ήταν ορατόρια. Συμμετείχε σε Διεθνή Φεστιβάλ στο εξωτερικό.
Ως μουσικοκριτικός -επί 60 έτη- είχε περισσότερες από 1.500 δημοσιεύσεις. Ήταν ιδρυτής του θεσμού των ετήσιων βραβείων των Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής. Συνεργάστηκε με 90 περίπου ιδρύματα, οργανισμούς και συλλόγους. Διετέλεσε μέλος επιτροπών για τη σύνταξη του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας κρατικών καλλιτεχνικών φορέων και της μουσικής παιδείας, Πρόεδρος της Eνώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, τακτικό μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Θεάτρου της Ουνέσκο, της Εταιρείας Φίλων του Λαού, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Το 1985 κυκλοφόρησε το έργο του Μουσική και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα 68 χρόνια εκπαιδευτικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής προσφοράς του και από πολλούς άλλους φορείς για το συνολικό του έργο.
Παντρεύτηκε την υψίφωνο Μένη (Μελπομένη) Τσαμούρα-Χαραλαμπίδου.
Απεβίωσε το 2008.

Τίτλοι:
Συγγραφέας