Ιουλία Λυμπεροπούλου
Αθήνα
Ελλάδα


Η Ιουλία Λυμπεροπούλου είναι Ελληνοϊταλίδα και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Ολοκλήρωσε σπουδές στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό κύκλο στη «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία», με έμφαση στην ανίχνευση του ιστορικού πυρήνα στη γερμανόφωνη μεσοπολεμική λογοτεχνία. Πέραν της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και της ενασχόλησης σε ιστορικά αρχεία, καταπιάστηκε από μικρή ηλικία με το θέατρο, την τηλεόραση (ΗΡΤ κ.α.) και με μικρές κινηματογραφικές παραγωγές. Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2015, υπήρξε αρχισυντάκτρια και συντάκτρια στο ηλεκτρονικό περιοδικό CMOM CityMag-online magazine, όπου διατηρούσε την λογοτεχνική στήλη «Η πυγολαμπίδα φέγγει και κεντά», έγραφε το διμηνιαίο ένθετο περιοδικό «Η τρελή piñata», με προτάσεις βιβλίων, ταινιών και μουσικής, έκανε διόρθωση ‒ επιμέλεια κειμένων, έπαιρνε συνεντεύξεις και εμπλούτιζε τη στήλη Τεχνότοπος με άρθρα και με δημιουργία βίντεο. Από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2015, συνεργάστηκε με την Ελληνική μουσική διαδικτυακή κοινότητα MusicHeaven, αναρτώντας διάφορα κείμενα και συνεντεύξεις για τη μουσική, στη στήλη της «Και η πυγολαμπίδα το βιολί της» και σε άλλες στήλες του περιοδικού, όπου δημοσιεύτηκαν επιπρόσθετα τα άρθρα «Η προδοσία στο κλέφτικο τραγούδι» (Δεκέμβριος 2012), «Η προδοσία στο κλέφτικο τραγούδι – Τα τραγούδια» Μέρος Β΄ (Φεβρουάριος 2013) και «Δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια – κάθε τραγούδι πολλές ιστορίες» (Δεκέμβριος 2013), βασισμένα σε σχετική εργασία. Από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, συνεργάστηκε με τον ιστοχώρο Εύπολις, δημοσιεύοντας στη στήλη της «Η πυγολαμπίδα ελαφροπετά, ανάβει και το μελετά».
Άλλα άρθρα και βιβλιοκριτικές: «Το Φανάρι» (ιστορικό διήγημα), Κλεψύδρα, τεύχος 2, Μάιος 2012, «Τα παπούτσια που πληγώνουν..., Η φτώχεια σε χρόνια δίσεκτα: Κατοχή – Απελευθέρωση – Εμφύλιος.», Μανδραγόρας, τεύχος 52, Μάιος 2015, Θάνος Μ. Βελλούδιος «Ελληνοκεντρική φαντασιομετρική Τέχνη», Φαρφουλάς, τεύχος 18, Ιούλιος 2015, Γιάννης Κιουρτσάκης, «Καρναβάλι και Καραγκιόζης, Οι ρίζες και οι μεταμορφώσεις του λαϊκού γέλιου», Φαρφουλάς, τεύχος 18, Ιούλιος 2015, «Τα Καλάβρυτα και οι κληρονόμοι του τραύματος», The Books’ Journal, τεύχος 60, Νοέμβριος 2015, «Η μετανάστευση μεταπολεμικά, μία ιστορία κρυμμένη στις αποσιωπήσεις», The Books’ Journal, τεύχος 109, Ιούνιος 2020.
Συμμετοχές: 1) «Ο Χάρτης» (ποίημα), The Books' Journal, τεύχος 127, Φεβρουάριος 2022. 2) «Σκοτεινά Ίχνη» (Συλλογικό, Διηγήματα Τρόμου – Θρίλερ, που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2022 των Εκδόσεων Ηλιαχτίδα), Εκδόσεις Ηλιαχτίδα, Σεπτέμβριος 2022. 3) «Το ρούχο» (Συλλογικό, Διηγήματα που διακρίθηκαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος και Φωτογραφίας 2022 με θέμα «Το ρούχο» της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS), IANOS ΕΚΔΟΣΕΙΣ, Σεπτέμβριος 2022. 4) «Ταξίδι στην Τρυφερότητα» (Συλλογικό, Διακριθέντα έργα 10ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Φιλοζωίας, τεύχος 6), Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας, Λαμία, Οκτώβριος 2022. Το διήγημά της «Κόκκινη Συμφωνία» κέρδισε το Β' Βραβείο.
Γνωρίζει ιταλικά, αγγλικά, γαλλικά, διατηρώντας γενικότερα καλή σχέση με τις ξένες γλώσσες. Διαβάζει αυτονόητα, είναι σινεφίλ, παρακολουθεί θέατρο και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, ακούει διαρκώς μουσική, ταξιδεύει όσο πιο συχνά μπορεί, γυμνάζεται συστηματικά, ζωγραφίζει και εικονογραφεί.
Το μυθιστόρημα «Η μουντζούρα» είναι το πρώτο βιβλίο της που βρήκε στέγη, στις εκδόσεις Ταξιδευτής.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Η μετανάστευση μεταπολεμικά[ Τζένη Σιούτη, Μουργκάνα ]"The Books' Journal" τχ.109Ιούνιος 2020
Τα Καλάβρυτα και οι κληρονόμοι του τραύματος[ Μαρία Στεφανοπούλου, Άθος, ο δασονόμος ]"The Books' Journal" τχ.60Νοέμβριος 2015