Θεοφάνης Παναγιωτόπουλος
Ελλάδα


Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Ευρυτανία. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει μαθητεύσει σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με περιεχόμενο την Δημοσιογραφία & ΜΜΕ, την Πολιτισμική Διπλωματία και τον Πολιτισμό & Ιστορική μνήμη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Φιλοσοφικού, Παιδαγωγικού και Πολιτιστικού χαρακτήρα. Απέκτησε πτυχίο Αγιογραφίας. Ακόμη, συμμετείχε σε σεμινάρια εκμάθησης Νοηματικής γλώσσας. Παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου και σκηνοθεσίας.
Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 2016 με την ποιητική συλλογή "Αειθαλές Σκίρτημα"· (ποιήματα) εκδ. Όστρια. Το 2017 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του "Ο Τελευταίος Ασπασμός" (διηγήματα) εκδ. Όστρια. Το 2019 εκδόθηκε το τρίτο του βιβλίο " Μπλακ νόμπελ" (ποιήματα) από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Το βιβλίο προτάθηκε ως παράλληλο διδακτικό κείμενο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Κολέγιο Αθηνών από την Φιλόλογο Σμαραγδή Μητροπούλου. Επίσης, ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων (ΕΠΟΚ) επέλεξε την ποιητική συλλογή " Μπλακ νόμπελ" ως Βιβλίο Χρονιάς 2019. Η δημοσιογράφος Πέννη Τομπρή παρουσίασε ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα για την ποιητική συλλογή στην εκπομπή "Υλικό Ονείρων" στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 9.58 FM. Το 2020 κυκλοφόρησε το τέταρτο βιβλίο του "Η σιωπής της Περσεφόνης", νουβέλα -εκδ. Οδός Πανός.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. To 2019 βραβεύτηκε για το έργο, την ενεργή παρουσία του στα γράμματα και για την σύγχρονη πνευματική δραστηριότητα του με το βραβείο "Νέου Λογοτέχνη, Κωνσταντίνος Καβάφης" από το Λογοτεχνικό Περιοδικό Κέφαλος.
Ποιήματα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά: "Οδός Πανός", "iamvos art", "Ποιείν", "Vakxikon.gr", "Συμπαντικές διαδρομές", "Ατέχνως", "Fractal", "Βιβλίο net", "poihmata. Gr", "DIFERNEWS", "Άνεμος magazine" και στον "eretikos.gr" κι έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στα Ισπανικά στο περιοδικό κριτικής Λογοτεχνίας "Cratera" με την αρωγή της μεταφράστριας Νατάσας Λάμπρου. Είναι ραδιοφωνικός παραγωγός της εκπομπής "Book traveller" στο Ράδιο Καρπενήσι 97,5 FM. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Ευρυτανικός Παλμός".

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
(2019) 20 Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές, εκδόσεις Δρόμων
(2019) Συνομιλώντας με τον Τάσο Λειβαδίτη, εκδόσεις Όστρια
(2019) Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο, το Βιβλίο net
(2018) "Η εκπλήρωση του ανεκπλήρωτου", σε συνεργασία με την ποιήτρια Στέλλα Σουραφή, εκδόσεις Άνεμος
(2018) "Συνομιλώντας με τον Κ.Π. Καβάφη", εκδόσεις Όστρια
(2018) "Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο", το Βιβλίο net
(2018) "Του έρωτα τα όνειρα", εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
(2018) "Το κρυφό σημειωματάριο των ποιητών" - Συλλεκτική έκδοση, εκδόσεις Πνοές
(2017) "Νίκος Καζαντζάκης", εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
(2017) "Μενέλαος Λουντέμης", εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
(2017) "Εαρινό ημερολόγιο", εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης
(2017) "Σκοτάδι", Συμπαντικές Διαδρομές

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα[ Μένης Κουμανταρέας, Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα ]Περιοδικό "Οδός Πανός" τχ.187Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020
Στη συμβολή Πειραιώς και Ιεράς Οδού θα βρίσκεται πάντα η Ελλάδα[ Μένης Κουμανταρέας, Βιοτεχνία υαλικών ]Περιοδικό "Οδός Πανός" τχ.184Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019