Ευδοκία Φανερωμένου


Γεννήθηκα στην Καβάλα και εκεί έμαθα να αγαπώ τη θάλασσα και τις πατημασιές του χρόνου. Το Καρνάγιο, την Παλιά Πόλη που τσαλαβουτά τα πόδια της στην αλμύρα, τις Καμάρες, το Κάστρο, τα νεοκλασικά σπίτια με τις ωραίες αυλές και τους ψιθύρους του καπνού στα οικόσημά τους. Ήμουν τυχερή γιατί είχα και έναν έναν παππού που με ταξίδευε με ιστορίες. Κινούσαμε για το βουνό αξημέρωτα και μαζεύαμε ανάλογα με τις εποχές ανεμώνες, ρίγανη, μανιτάρια. Εκεί συνωμοτούσαμε και με τη Φαντασία παίρνοντας το κολατσιό μας κάτω από τη λεύκα που είχε φυτέψει ο προπάππος μου. Με έπαιρνε και στο χωριό του ο παππούς. Εκεί, στην αυλή της μαμάς του, έμαθα να ακούω τη φύση, να αγαπώ το διάβασμα, γνώρισα και τις ζαβολιές. Από τότε φώλιαζα κάτω από την καρυδιά και τα λέγαμε οι δυο μας. Έγραφα τις σκέψεις μας και άλλοτε τις έμπλεκα ανάμεσα σε φύλλα καλαμποκιού που γίνονταν καλάθια. Σαν μεγάλωσα και σπούδασα αρχαιολογία, πάλι με τα χώματα ανακατευόμουν, πάλι ιστορίες σκάρωνα στις τομές των ανασκαφών. Κάθε εύρημα και μια περιπέτεια. Αυτό μου το παιχνίδι το συνεχίζω μέχρι σήμερα, που διδάσκω στο σχολείο. Σκαρφιζόμαστε με τα παιδιά ιστορίες και ταξιδεύουμε παντού, συνήθως με τον πύραυλό μας, που λέγεται Πυρίστωρ. Ή άλλοτε με δικές μας χάρτινες βαρκούλες. Πόσα λόγια μας χωράνε στο σκαρί τους!
Όταν δε διδάσκω και δε διαβάζω, γράφω ή παίρνω τη φωτογραφική μου απόχη και κυνηγώ στιγμές. Συχνά τότε τα δυο μου παιδιά με ρωτάνε τι κάνω και τους απαντώ: Προσπαθώ να βρω το β΄σκέλος της εξίσωσης: …+ ! + ; = Από τον καιρό που οι λέξεις μου άρχισαν να πετούν σαν πουλιά και να συναντούν φίλους σε σελίδες και στο διαδίκτυο, το πέταγμά τους έγινε πιο ελεύθερο. Κάπως έτσι συνάντησα και το Θράσο, στη χώρα του τη Συμπαντία. Δεν ξέρω αν έτυχε ποτέ να έχει κάνει τσουλήθρα στα δικά σας τα μυαλά! Αυτό είναι κάτι που περιμένω εσείς να μου το πείτε.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
“Η μυθοπλασία και η Ιστορία μια σφαίρα συμπαγής που κυλά απαλά στην αφηγηματική αλάνα”[ Μαρία Φαρμάκη, Σκόρσο ]"Fractal" Δεκέμβριος 2020
Η αναπαράσταση μιας εποχής[ Γιάννης Καλπούζος, Εράν: Βυζαντινά αμαρτήματα ]"Fractal" Μάιος 2020
Το κάτω κάτω της γραφής[ Σπύρος Κιοσσές, Το κάτω κάτω της γραφής ]diastixo.gr 15/10/2019
Με απρόσμενο τέλος, πάντοτε![ Τάσος Αγγελίδης - Γκέντζος, Υπόπτοι καθ' έξιν ]"Fractal" Απρίλιος 2019
Η Μόρα της ποίησης[ Δημήτρης Πέτρου, Μόρα ]www.oanagnostis.gr 12/2/2019