Πολυχρόνης Λούμος


Ο Πολυχρόνης Λούμος γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1937 στην Καλλονή του Πάρνωνα. Οι γονείς του, Ηλίας και Αντωνία, ήταν αγρότες. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού, στα χρόνια του εμφυλίου, υπό δυσμενείς συνθήκες. Τελείωσε τη Μέση Εμπορική Σχολή Σπάρτης, ένα καλό και αυστηρό σχολείο που εφοδίαζε τα παιδιά με άφθονες κοινωνικο-οικονομικές γνώσεις και τα ωθούσε στην εκμάθηση ξένων γλωσσών (αγγλικά-γαλλικά).
Παντρεύτηκε την Κλειώ Μαρκάκη, εκπαιδευτικό από την Κρήτη, και από τον γάμο τους απέκτησαν τρία παιδιά. Κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1961 και αποφοίτησε από τη σχολή Αξιωματικών, με καλή σειρά, με τον βαθμό του Ανθυποπυραγού. Αποφοίτησε από τη σχολή ξένων γλωσσών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και τη σχολή Μετεκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρακολούθησε το πρόγραμμα Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΛΚΕΠΑ το 1976. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, πέρα από τις μάχιμες μονάδες του Σώματος, υπηρέτησε σε καίριες επιτελικές θέσεις του Αρχηγείου.
Υπηρέτησε στο Σώμα ως Υπαρχηγός και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. - Αντιστρατήγου. Από την αποστρατεία του και μετά, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και την ποίηση.

Τίτλοι:
Συγγραφέας