Διηδάμεια Π. Στατηρά


Η Δηιδάμεια Π. Στατηρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιάννινα. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο Θηλέων. Το 1968 έφυγε για την Αμερική. Σπούδασε λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια: Los Angeles: Pasadena City College (Now University), San Francisco: State University.
Το πρώτο της ποίημα το έγραψε σε ηλικία οχτώ ετών, βαθιά εντυπωσιασμένη από μια γυναίκα που θέριζε καταμεσήμερο. Τίτλος "Για μια μέρα καυτερή".
Μετέφρασε διηγήματα για τα περιοδικά "Γυναίκα" και "Πρώτο", ενώ κείμενά της δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες στην Ελλάδα.
Στην Αμερική συνεργάστηκε με ελληνόφωνες εφημερίδες και το ραδιόφωνο, γράφοντας άρθρα λογοτεχνικού ή εθνικού περιεχομένου.
Οι αγώνες της για τα εθνικά θέματα: Κύπρος, Σκόπια, αντικατοπτρίζονται στις επιστολές-απαντήσεις από τους μεγάλους της εποχής μας: Κλίντον, Ντελόρ, Μέιτζορ και τους αμέτρητους πολιτικούς και πολιτειακούς congressman στο Μαϊάμι και την Καλιφόρνια.
Είναι τακτικό μέλος στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, και η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος που χρησιμοποίησε τη μονοτονική γραφή από το 1973, στο μυθιστόρημά της "Ανοίξτε τούς τάφους".

Τίτλοι:
Συγγραφέας