Ηλίας Κ. Φραγκάκης
Αθήνα
Ελλάδα


Ο Ηλίας Φραγκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Από πολύ μικρή ηλικία σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο με δάσκαλο τον Γ. Μιχαλόπουλο. Ξεκίνησε σπουδές Φυσικής στη Σόφια αλλά πολύ γρήγορα μεταπήδησε στην Κοινωνιολογία. Με τον θάνατο του πατέρα του επέστρεψε στην Ελλάδα και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη & Δημόσια Διοίκηση στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ. Παράλληλα σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Ανώτερη Σχολή Λ. Σταυράκου. Κατά την διάρκεια των σπουδών εργάσθηκε σε διάφορες δουλειές. Σπουδαστής ακόμα, άρχισε να εργάζεται στο σινεμά ως βοηθός σκηνοθέτη, στην έρευνα ντοκυμαντέρ και ως σκηνοθέτης εξωτερικών γυρισμάτων ενώ ξεκίνησε να σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους και ντοκυμαντέρ. Παράλληλα εμφανίσθηκε ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές. Σκηνοθέτησε μια τηλεοπτική σειρά (Κόλπο Grosso, Alpha 2001-02). Κέρδισε το Βραβείο Κοτρώνη καλύτερης ταινίας φανταστικού κινηματογράφου για την ταινία του Hot Line.
Από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του εστιάστηκε στο θέατρο.
Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και του Δημοτικού Θεάτρου Κερατσινίου. Δημιούργησε την εταιρία θεάτρου Σχολείον της Νυκτός και το θέατρο Χώρος.
Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Η παράσταση Ορέστης του Γιάννη Ρίτσου ήταν η ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ μονολόγων (Monoplay) του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) στην Ντάκα όπου και διακρίθηκε.
Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών της οποίας διετέλεσε μέλος του ΔΣ, ταμίας και υπεύθυνος του τομέα Θεάτρου. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην FERA, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Πανεπιστημιακού Θεάτρου.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες με εισηγήσεις και ανακοινώσεις.
Δίδαξε υποκριτική, σκηνοθεσία, σενάριο και αισθητική της εικόνας.
Γράφει ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, σενάρια και τραγούδια. Το πρώτο του ποίημα δημοσιεύθηκε σε ηλικία 11 ετών σε συλλογικό αναμνηστικό τόμο για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου.
Έχει μεταφράσει έργα του αρχαίου και κλασσικού ρεπερτορίου (Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Αισχύλο, Σαίξπηρ, Μολιέρο, Μάρλοου κλπ) όπως και του σύγχρονου αγγλοσαξωνικού (Τένεσι Ουίλιαμς, Νιλ Σάιμον, Μάικλ Φρέιν κλπ). Επίσης μεταφράζει ποίηση και πεζογραφία από τα αγγλικά, τα βουλγαρικά, τα ισπανικά, καθώς και κείμενα θεωρίας του πολιτισμού.
Κατά καιρούς γράφει σε εφημερίδες λογοτεχνική κριτική.
H συλλογή Γράμματα σε μια Γυναίκα έχει μεταφραστεί στα ισπανικά ενώ ανθολογία ποιημάτων του έχει μεταφραστεί στα καταλανικά και στα αγγλικά. Το διήγημά του #SystemFailure έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και τα πορτογαλικά.
Έζησε και εργάστηκε κάποια διαστήματα στο εξωτερικό και έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου.

Έργα του που έχουν δημοσιευθεί:
• …Των Αφανών, έκδ. περιοδικού Αντί, 1974, συλλογικό, συμμετοχή με το ποίημα Πολυτεχνείο
• Μαζική κουλτούρα του ιμπεριαλισμού, συλλογικό, έκδ. Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, 1985, συμμετοχή με τη μετάφραση του έργου του Μπογκομίλ Ράικοφ Τέχνη για την «ελίτ» και τέχνη για τον «όχλο»
• Ορέστης του Ευριπίδη, μετάφραση, έκδ. Εταιρίας θεάτρου Σχολείον της Νυκτός 1996,
• Το ελληνικό έργο κατά τη δεκαετία του 1990, έκδ. Ελληνικά Γράμματα 2000, συλλογικό, συμμετοχή με το κείμενο «Το θέατρο συναντά την Ποίηση»
• Γράμματα σε μια Γυναίκα, ποίηση, α’ έκδοση Θράκα 2019, β’ έκδ. Ενύπνιο 2020,
• Ο κόσμος του χθες, ο κόσμος του αύριο, έκδ. Καστανιώτης 2020, συλλογικό, τρίγλωσσο (ισπανικά, πορτογαλικά, ελληνικά), συμμετοχή με το διήγημα #SystemFailure
• Τα Χαϊκού της Άνοιξης, έκδ. Ανεμολόγιο 2021, συλλογικό, συμμετοχή με τρία χαϊκού
• Μαρίκες, μυθιστόρημα, έκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2021

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση