Φωτεινή Σασσάλου - Λαμπροπούλου


Η Φωτεινή Σασσάλου-Λαμπροπούλου γεννήθηκε στη Ζαχάρω Ολυμπίας του Νομού Ηλείας. Εκεί τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Στη συνέχεια φοίτησε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πατρών, απ’ όπου απεφοίτησε με Άριστα. Είναι κάτοικος Αθηνών και μητέρα δύο παιδιών, του Χάρη και της Σοφίας, καθηγητών Πανεπιστημίου. Επί 32 έτη υπηρέτησε ευδόκιμα σε σχολεία του Νομού Ηλείας και των Αθηνών. Με την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά της χρόνια.
Το έτος 1979 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή της "Στάχυα και ανεμώνες", για την οποία απέσπασε ευμενή σχόλια και αξιόλογες κριτικές.
Είναι πολυβραβευμένη ποιήτρια. Ποιήματά της έχουν βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) στους 18ους και στους 20ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών, Γ' και Α' Βραβείο, τα έτη 2003 και 2005 αντίστοιχα, από το Σύλλογο Δελφικών Αμφικτιονιών, Βραβείο, στον 31ο, στον 33ο και στον 34ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, τα έτη 2003, 2005 και 2007 και από το έγκυρο Λογοτεχνικό Περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός», Α' Βραβείο, στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης 2008.
Βραβεύτηκαν επίσης ποιήματά της από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας, Γ' Βραβείο, στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2012, από το έγκυρο Λογοτεχνικό Περιοδικό "Νουμάς", Α' Βραβείο, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης 2012 και από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Β' Βραβείο, στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2013.
Τα έτη 2017 και 2018 τιμήθηκε με Α΄ Βραβείο από την "Αμφικτυονία Ελληνισμού", στον 6ο και στον 7ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης και με Β΄ Βραβείο το έτος 2019 στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης.
Ο Σύλλογος Ζαχαραίων Αθήνας και Πειραιά της απένειμε τιμητική πλακέτα για το ποιητικό της έργο τον Ιανουάριο του έτους 2006.
Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα Λογοτεχνικά Περιοδικά και εφημερίδες. Πολλά έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες και σε ετήσιες εκδόσεις ποικίλης ύλης, όπως στην "Ηλειακή Πρωτοχρονιά - Ηλειακό Πανόραμα", στην "Ολυμπιακή Εστία" κ.α.
Ασχολείται και με την Παιδική Λογοτεχνία, ιδιαίτερα με την Ποίηση.
Το ποιητικό της έργο παρουσιάσθηκε στο 9ο Συμπόσιο Ποίησης της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ε.Ε.Λ.) το έτος 2005.
Ο ιστορικός Σύλλογος Ολυμπίων της απένειμε τιμητική πλακέτα για το ποιητικό της έργο και για τη συμβολή της στα Ελληνικά Γράμματα, τον Ιανουάριο του έτους 2018.
Υπήρξε μέλος της Κριτικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στους 26ους και στους 28ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες των Δελφών, τα έτη 2011 και 2013, στον 15ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2013 στην Ποίηση και στον 33ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2014 στο Παραμύθι.
Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Παγκόσμιας Αδελφότητας "Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία", του Συλλόγου Ζαχαραίων Αθήνας και Πειραιά και του Συλλόγου Ολυμπίων.

Τίτλοι:
Συγγραφέας