Αντώνης Π. Μπενέκος
Ελλάδα


Ο Αντώνης Μπενέκος γεννήθηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων το 1930. Σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων, στη διετή μετεκπαίδευση του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με υποτροφία του ΙΚΥ.
Υπηρέτησε στο δημόσιο ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ως πάρεδρος στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (1965-1967), ως καθηγητής παιδαγωγικών στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και ως σύμβουλος στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) και του επανιδρυθέντος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των προγραμμάτων και τη συγγραφή σχετικών βιβλίων για μαθητές και δασκάλους. Βασικές ειδικές μελέτες του είναι: "Εισαγωγή στην ψυχολογία" του J. Bruner, "Αρχές αναλυτικού προγράμματος", "Τα νέα προγράμματα και βιβλία" κ.ά.
Εισηγητής στην Ελλάδα της Αισθητικής Αγωγής και της Παιδικής Λογοτεχνίας πρώτα στη μετεκπαίδευση των δασκάλων από το 1965 και αργότερα στα σχολεία μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, δίδαξε ο ίδιος τα μαθήματα αυτά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, στις Σχολές Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΣΕΛΔΕ) και σε διάφορα σεμινάρια και έγραψε σχετικά βιβλία και μελέτες, όπως: "Ζαχαρίας Παπαντωνίου: Ένας σταθμός στην παιδική λογοτεχνία" (τώρα η Γ' έκδοση με τον τίτλο: "Τομές στην εξέλιξη της παιδικής μας λογοτεχνίας", έκδοση συμπληρωμένη και βελτιωμένη από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, 2000), "Το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο", "Λόγος και τέχνη στην προσχολική αγωγή" και διάφορα άρθρα σε περιοδικά, ημερήσιο τύπο και εγκυκλοπαίδειες. Δημοσίευσε επίσης διηγήματα στη "Ν. Εστία", "Ηπειρωτική Eστία", "Το Ρόδι" κ.ά. και τη συλλογή: "Ο Μπακ και οι σύντροφοί του" (Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999).
Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του παραμένουν η μελέτη και η συγγραφή για την προώθηση και την αναβάθμιση της εικαστικής και λογοτεχνικής παιδείας (και του παιδικού βιβλίου γενικότερα) στην Ελλάδα. Κορυφαία περίπτωση αποτελεί η σειρά "Σύγχρονα λογοτεχνικά πορτρέτα" (πρόσωπα και κείμενα για την παιδική ποίηση) στο περιοδικό "Το σχολείο και το σπίτι".

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Εισηγητής