Φωτεινή Τσαλίκογλου
Ελλάδα


H Φωτεινή Τσαλίκογλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία. Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα μαθήματα 'Κλινική Ψυχολογία μέσα από τη Λογοτεχνία και την Τέχνη' και 'Εγκληματολογική Ψυχολογία: Κλινικές Εφαρμογές'.
Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων, όπως "Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο)", "Μυθολογίες βίας και καταστολής", "Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή", "Ψυχο-λογικά (Οι παγίδες του αυτονόητου)", "Ψυχολογία της καθημερινής ζωής (H κουλτούρα του εφήμερου)", "Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων", "Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη". Έχει γράψει το διαλογικό βιβλίο ''Μήπως;'' (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου), το ''Δε μ' αγαπάς, μ' αγαπάς: Tα παράξενα της μητρικής αγάπης", τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη προς την κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου, καθώς και το παραμύθι "Η νεράιδα της γης" (με εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου).
Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων "Η κόρη της Ανθής Αλκαίου", "Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ", "Έρως φαρμακοποιός", "Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά", "Το χάρισμα της Βέρθας" (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών 2010 του ΕΚΕΒΙ), "Όλα τα ναι του κόσμου", "Το Ευτυχισμένο Νησί", "8 ώρες και 35 λεπτά", "Η μετακόμιση". Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες όπως αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, τούρκικα και κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Το μυθιστόρημα "8 ώρες και 35 λεπτά" (The Secret Sister), που κυκλοφορεί στην Ευρώπη και την Αμερική, διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015. Η ιταλική του μετάφραση (Sorella segreta) από τον Maurizio de Rosa, τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο μετάφρασης έργου ελληνικής λογοτεχνίας σε ξένη γλώσσα.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια
Εισήγηση
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Οι άλλες όψεις της αλήθειας [ Ayelet Gundar-Goshen, Η ψεύτρα και η πόλη ]"Το Βήμα"/ "Βιβλία" 31/7/2022
Δώρο Αυτογνωσίας-Αθανασίας σε θανατολάγνους καιρούς[ Μανόλης Πρατικάκης, Ο αρχέγονος φρουρός ]"Εφημερίδα των Συντακτών" 23/10/2021
«Μου έμαθε τη χαρά της ζωής»[ Μαργαρίτα Καραπάνου, Μήπως; ]"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα" 14/4/2019
Μια μικρή άγνωστη λύπη[ Ηλίας Γκότσης, Μια μικρή άγνωστη λύπη ]tvxs.gr 26/10/2018
Απελευθερώνει το μύχιο από τη χώρα του ανέκφραστου[ Olga Tokarczuk, Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί ]"Έθνος" 9/12/2017
Αναζητώντας ταυτότητα μέσα από έναν παράφορο έρωτα[ Garth Greenwell, Αυτό που σου ανήκει ]"Το Βήμα"/ "Βιβλία" 9/4/2017
15 συγγραφείς ψηφίζουν στην A.V.[ Perihan Mağden, Η ανάσα τους πίσω μας ]"Athens Voice" τχ.32525/11/2010
Ο επίμονος αναγνώστης[ Θέμος Κορνάρος, Το νησί των σημαδεμένων ]"Το Βήμα"/ "Βιβλία" 26/9/2010
Ο εξερευνητής του πλανήτη της ψυχής[ Sigmund Freud, Εισαγωγή στην ψυχανάλυση ]"Το Βήμα" 31/1/2010
Ο Δεκέμβριος 2008 ως ερώτημα[ , Ανησυχία ]"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο" 5/12/2009
Η αρρώστια είναι το μαγικό βουνό μας[ Θανάσης Τζαβάρας, Ταξίδι από τα Κύθηρα ]"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο" 2/5/2009
Τα γενέθλιά της ήλθαν πιο γρήγορα φέτος[ Αγγελική Στρατηγοπούλου, Δεν θα ξαναρωτήσω τον μπαμπά ]"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο" 3/3/2007