Βαγγέλης Δ. Ηλιόπουλος
web site: vagelisiliopoulos.com
Αθήνα
Ελλάδα


Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε παιδαγωγικά και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι διευθυντής στο Δημοτικό της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του για παιδιά. Το 1997 εκδόθηκε o Τριγωνοψαρούλης, ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα ψάρι που μιλά για την ετερότητα και τον σεβασμό στον «άλλο», και εδώ και είκοσι εφτά χρόνια είναι ο πιο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας στην Ελλάδα.
Έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και εφήβους, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν σε πολλές χώρες και έχουν τιμηθεί με βραβεία, όπως το Βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ, το Κρατικό Βραβείο κ.ά. Επίσης έργα του έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν γίνει ταινίες για παιδιά για την τηλεόραση.
Βιβλία του έχουν αναγραφεί στο ΙΒΒΥ’s Honour List, IBBY Outstanding books for young people with disabilities, White Ravens, BARFIE’s Catalog.
Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ βιβλίου, όπως το Φεστιβάλ του Βερολίνου, το Book Fest στην Κύπρο κ.ά.
Με τις δράσεις του προωθεί την ανάγνωση και την αγάπη για το παιδικό βιβλίο. Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και τοu Εφήβου τον ανακήρυξε Αγγελιαφόρο Ψυχικής Υγείας στα Σχολεία. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ τον πρότεινε για το H.C. Andersen Award 2018 και τον ανακήρυξε Πρεσβευτή Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το Κυπριακό τμήμα της ΙΒΒΥ και η Εταιρεία Συγγραφέων τον πρότειναν για το Astrid Lindgren Award ALMA 2017 και 2024. Το 2023 έγραψε το Μήνυμα της ΙΒΒΥ «I’m a book», για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2 Απριλίου, το οποίο, με εικόνα της Φωτεινής Στεφανίδη, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

(Πηγή : Εκδόσεις Πατάκη, 2024)

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στιχουργός
Εισήγηση
Διασκευή
Ευθύνη Υποσειράς
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ο μπαμπάς φάλαινα[ Ιωάννα Κρητικού, Ο μπαμπάς φάλαινα ]diastixo.gr 28/6/2014
Όνειρα και ελπίδες[ Φραντζέσκα Αλεξοπούλου - Πετράκη, Όνειρα και ελπίδες ]diastixo.gr 9/10/2012
Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει[ Βαγγέλης Δ. Ηλιόπουλος, Παιδιά σε δράση! Η ώρα να σώσουμε τη Γη έχει φτάσει ]Περιοδικό "Index" τχ.33Ιούλιος-Αύγουστος 2009
Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί[ Βαγγέλης Δ. Ηλιόπουλος, Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί ]Περιοδικό "Index" τχ.33Ιούλιος-Αύγουστος 2009
Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ![ Βαγγέλης Δ. Ηλιόπουλος, Η Μεσόγειος είμαι εγώ και δεν είμαι πια εδώ! ]Περιοδικό "Index" τχ.33Ιούλιος-Αύγουστος 2009