Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου
e-mail: sophiapel@yahoo.com
Αθήνα
Ελλάδα


Η Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Σπούδασε Γαλλική φιλολογία, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ερμηνεία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, με την Σοφία Ρωκ-Μελά. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της και έλαβε το MA in Museum and Gallery Management από το City University του Λονδίνου το 2000, με διπλωματική θέση που αφορούσε στον τρόπο δηµιουργίας και διοίκησης ενός Ιστορικού σπιτιού και είχε τίτλο “The Katakouzenos House Museum: Reviving a Legacy”.
Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα από το 1994 σε διάφορες θέσεις και από το 2008 είναι η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μορφωτικού Ιδρύματος της τράπεζας (ΜΙΕΤ),https://www.miet.gr/event-list/training-programs/ ).Έχει εργαστεί εθελοντικά στο μουσείο της Τράπεζας της Αγγλίας (2001) και για την δημιουργία του μουσείου Μαρία Κάλλας (2013).
Είναι ιδρυτικό (2001) μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Κατακουζηνού. Έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και εν συνεχεία τη λειτουργία της Οικίας (που άνοιξε το 2008) και είναι Υπεύθυνη των Εκδηλώσεων και του Αρχείου του Ιδρύματος (www.katakouzenos.gr). Υπήρξε συν-επιμελήτρια για τα ακόλουθα βιβλία: "ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΣ – ΣΤΡΑΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ-TÉRIADE Μια φιλία ζωής. Η δημιουργία του Μουσείου Θεόφιλου", μία έκδοση του Ιδρύματος Κατακουζηνού το 2020, υπό την αιγίδα και με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, "Συντροφιά με τον Albert Camus' της Λητώς Κατακουζηνού έκδοση του Ιδρύματος Κατακουζηνού το 2011, "Το Μέλλον του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού" εκδόσεις Πατάκη το 2015 καθώς και την 4η, 5η και 6η έκδοση του βιβλίου "Άγγελος Κατακουζηνός, ο Βαλής μου" που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος. Έχει συγγράψει δύο παιδικά παραμύθια "Το ταξίδι του αστεριού" και "Η ιστορία της ίριδας που ερωτεύτηκε ένα κυπαρίσσι", που έχουν εκδοθεί από τα Ελληνικά Γράμματα το 1998 και τη Μικρή Άρκτο το 2016 και εργάστηκε εθελοντικά ως ραδιοφωνική παραγωγός για πολιτιστικές εκποµπές στο web radio του δήμου Αλίµου το 2019.
Βραβεύτηκε από το Heritage and Museums – Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και Μουσεία, στο πλαίσιο των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς” 2020 για τη συνολική προσφορά της στο έργο του Ιδρύματος Κατακουζηνού.
Υπήρξε φιναλίστ για το βραβείο Lifetime Achievement Award 2020 in Greece που θεσπίστηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια