Κούλα Καφετζή
Αλεξανδρούπολη
Ελλάδα


Η Κούλα Καφετζή, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και σπούδασε ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια. Εργάστηκε ως μεταφράστρια και επιμελήτρια για τις εκδόσεις «Δομή», «Εξάντας», «Αλεξάνδρεια», «Δελφίνι», «Ίταμος», «Δίαυλος», «Μελάνι» κ.ά., καθώς και στο μεταφραστικό τμήμα της ΕΡΤ.
Όταν επέστρεψε στη γενέτειρά της, διετέλεσε υπεύθυνη μεγάλης αλυσίδας βιβλιοπωλείων στη Θράκη και οργάνωσε πλήθος βιβλιοπαρουσιάσεων και λογοτεχνικών εκδηλώσεων.
Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως συντονίστρια ομάδων ανάγνωσης στην Αλεξανδρούπολη, υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Επίσης διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της δραστήριας «Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης». Σήμερα είναι αντιπρόεδρος της «Κ.Λ.Α.» και του «Θρακικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού», ενώ μαζί με το σύζυγό της Ανδρέα Καφετζή, έχουν το περίφημο «Βιβλιοπωλεία +Βιβλία Καφετζή» στην Αλεξανδρούπολη.
Το 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του «Ιππότη του Τάγματος του Αστέρος της Ιταλικής Αλληλεγγύης» και το 2011 με το Α’ Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης της Ιταλικής Λογοτεχνίας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου και τα μορφωτικά ινστιτούτα της Αθήνας.

(Πηγή: Εκδόσεις Δίαυλος, 2022)

Βραβεία:
Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Ιταλικής Λογοτεχνίας ΕΚΕΜΕΛ 2011

Τίτλοι:
Μετάφραση
Επιμέλεια