Νίκος Δεληγιάννης
Ελλάδα


Ο Νίκος Δεληγιάννης γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σμύρνη Μ. Ασίας.
Παρακολούθησε μαθήματα Νεοελληνικής λογοτεχνίας και γαλλικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Λυών και στη συνέχεια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Επίσης παρακολούθησε μαθήματα βιβλιοδεσίας Τέχνης στον ΕΟΜΕΧ στην Αθήνα.
Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: Εύθυμη Καταστροφή, Μικροί Παράδεισοι, Εφευρέτης Αισθήσεων, Απόπλους στο Φως, Μικροί παράδεισοι (βιβλίο ΙΙ), Μικρό Ερωτικό Αλφαβητάριο, Το αιωνόβιο λουλούδι του έρωτα, Σώμα και Όνειρο, Άγγελος Πολιορκητής, Μέσα από τα βάθη του χρόνου, Μυστικά θεμέλια, Κοφτερός ορίζοντας, Τα ανάγλυφα ίχνη του έρωτα, Τα πικρά λόγια της γης, Θαλάσσιο τόξο.
Συνέγραψε τα κείμενα για εννέα βιβλία «Ελληνικής Μυθολογίας» για παιδιά. (Οι θεοί του Ολύμπου, Ηρακλής, Θησέας, Ιάσονας, Τρωικός πόλεμος, Οδυσσέας, Τιτανομαχία, Δαίδαλος και Ίκαρος, Προμηθέας.) Επίσης σε δική του απόδοση εκδόθηκαν δύο τόμοι με τους Μύθους του Αισώπου.Σε δική του μετάφραση εκδόθηκαν ταΧρυσά έπη του Πυθαγόρα.
Εξέδωσε ακόμα τα βιβλία: 7 Γάλλοι Λογοτέχνες, 7 Στοχασμοί για την ποίηση, 7 Στοχασμοί για τη ζωή και τον έρωτα, 7 Στοχασμοί για την πολιτική και τον πολιτισμό, Πνοές σε κόσμους σιωπηλούς.
Ποιήματα και κείμενά του, καθώς και κριτικές αναφορές για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε αρκετά περιοδικά και εφημερίδες.
Ασχολείται με την κριτική λογοτεχνίας, την επιμέλεια βιβλίων, τη δημιουργική γραφή και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, συμποσίων και ημερίδων.
Ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Ίδμων και είναι συνιδρυτής των εκδόσεων Πνοές Λόγου & Τέχνης.
Εκδίδει και διευθύνει τα περιοδικά λόγου και τέχνης ίαμβος (iamvosart), Πνοές λόγου και τέχνης, Επύλλιον καθώς επίσης και την πολιτιστική εφημερίδα Πνοές Πολιτισμού-Ιδεόπνοον.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Πνευματικού Ομίλου, ενώ είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού «Ιδεόπνοον».

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μεταφραστής
Επιμελητής
Διασκευαστής
Ανθολόγος
Υπεύθυνος Σειράς