Αγλαΐα Μητροπούλου
Ελλάδα


Η Αγλαΐα Μητροπούλου (1929-1991) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε φιλολογία. Κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε πολύπλευρη πολιτιστική δράση. Μετάφρασε και παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγγραφείς όπως ο Κάφκα, ο Μέλβιλ, η Γερτρούδη Στάιν και η Κάθριν Μάνσφηλντ. Έφερε σε επαφή το ελληνικό κοινό με τον κινηματογράφο πολλών χωρών, με το βραζιλιάνικο Σινεμά Νόβο, και με σκηνοθέτες όπως ο Ρομπέρ Μπρεσσόν, ο Ίγκμαρ Μπέργκμαν, ο Ντούσαν Μακαβέγεφ και ο Γιαζουσίρο Οζού (τον οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά και σε όλη την Ευρώπη).
Με μια ομάδα φωτισμένων ανθρώπων του κινηματογράφου (ΕΚΚΑ), ίδρυσε την πρώτη Κινηματογραφική Λέσχη στην Ελλάδα (1950), που εξελίχθηκε στο Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, οργανισμό που τόσα πρόσφερε στον ελληνικό πολιτιστικό χώρο. Γνώρισε τον ελληνικό κινηματογράφο σε ολόκληρο τον κόσμο οργανώνοντας φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Από τους πρώτους που ενδιαφέρθηκαν για τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου, ύστερα από πολύχρονους αγώνες, πέτυχε τη διάσωση του Μεγάρου Δεληγιώργη.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών και Γενικός Γραμματέας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Κυβέρνηση, και το βιβλίο της "Ελληνικός Κινηματογράφος" βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση