Νίκος Μαστοράκης
Ελλάδα


Ο Νίκος Μαστοράκης γεννήθηκε στου Ζωγράφου κι έκανε τα πρώτα δημοσιογραφικά του βήματα όταν ήταν ακόμη μαθητής. Εκδότης, αρθρογράφος, διαφημιστής και λινοτύπης της πρώτης "τυπωμένης" μαθητικής εφημερίδας, ευκαιριακός ρεπόρτερ στη "Βραδυνή", κειμενογράφος 22 ραδιοφωνικών εκπομπών την εβδομάδα, κι όλα αυτά πριν κλείσει τα 16 του χρόνια.
Δούλεψε σπουδάζοντας τη δημοσιογραφία στα έγκατά της. Από το "Εμπρός" και τον "Εθνικό Κήρυκα", στη "Μεσημβρινή" και τις "Εικόνες" της Ελένης Βλάχου, τον "Ελεύθερο Κόσμο" και το "Έθνος", τα περισσότερα περιοδικά της εποχής, με κατάληξη και προσωρινό φινάλε της δημοσιογραφικής του καριέρας τα "Επίκαιρα". Παράλληλα, υπήρξε copywriter σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, στιχουργός (έγραψε δεκάδες τραγούδια με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και διασκεύασε στα ελληνικά επιτυχίες μεγάλων ξένων τραγουδιστών) και θεατρικός συγγραφέας (με τον Γιάννη Διαλιανίδη), κερδίζοντας έτσι επάξια τον τίτλο του "γραφιά" που ο ίδιος τον θεωρεί πολύτιμο.
Παραγωγός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής, μοντέρ, ραδιοφωνάνθρωπος με τεράστιο όγκο δουλειάς.
Το συγγραφικό του καπέλο το φοράει κατά καιρούς από το 1966 μέχρι σήμερα: Σενάρια για την τηλεόραση του τότε ("Ταβέρνα", "Συνωμοσία της σιωπής", "Εισβολή από άλλο πλανήτη", "Ένα κουτί γεμάτο θαύματα") μέχρι την ιδιωτική τηλεόραση της δεκαετίας του '90 ("Καληνύχτα, μαμά", "Χωρισμένοι με παιδιά", "Οχι τα νέα του ΑΝΤ1").
Ο μεγάλος όγκος της συγγραφικής του δουλειάς είναι για την ξένη τηλεόραση και τον κινηματογράφο, αφού από το 1975 μέχρι σήμερα έχει γράψει δύο βιβλία που εκδόθηκαν στην Αμερική και 47 σενάρια (πολλά ήδη γυρισμένα σε ταινίες). Μ' έναν συντηρητικό υπολογισμό, τα τελευταία 40 χρόνια, έχει γράψει (με "μπικ", γραφομηχανή και υπολογιστή) πάνω από 80.000 σελίδες!

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση