Γεράσιμος Στεφανάτος
Ελλάδα


Ο Γεράσιμος Στεφανάτος ήταν ψυχίατρος, ψυχαναλυτής μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας Quatrieme Groupe O.P.L.F. Σπούδασε και εργάστηκε στο Παρίσι· Ancient Attache des Hopitaux Psychiatriques, ασχολήθηκε με τη θεσμική και την ατομική ψυχοθεραπεία των ψυχώσεων και ήταν υπεύθυνος κλινικής διδασκαλίας στην Ιατρική Σχολή Lariboisiere-Saint Louis του Πανεπιστημίου Paris VIΙ .
Από το 1989 ασκούσε ιδιωτικά την ψυχανάλυση στην Αθήνα. Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του ΠΝΑ Γ. Γεννηματάς και ίδρυσε την Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Μελέτης της Εφηβείας Ένηβος.
Συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης, Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ) και δίδαξε στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ. Συνιδρυτής του περιοδικού Εκ των υστέρων, όπως και μέλος της comite de lecture του γαλλικού ψυχαναλυτικού περιοδικού Topique, διηύθυνε στις εκδόσεις της Εστίας τη σειρά "Ψυχαναλυτικά".
Έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια
Εισήγηση
Ευθύνη Σειράς
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Απομυθοποιώντας τον Λακάν[ Μαρία Πιερράκου, Η "πληκτρού" του Λακάν ]"The Books' Journal" τχ.78Ιούνιος 2017
Η ανάκληση μιας απάνθρωπης για τον άνθρωπο συνθήκης[ Οντέτ Βαρών - Βασάρ, Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης ]Περιοδικό "Νέα Εστία" τχ.1859Οκτώβριος 2013