Νίκος Νησιώτης
Ελλάδα


Ο Νίκος Νησιώτης γεννήθηκε το 1924. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία, ψυχολογία και θεολογία στη Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Λουβέν σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπου είχε την τύχη να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους εκπροσώπους ποικίλων φιλοσοφικών και θεολογικών ρευμάτων.
Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Γενεύης και Κοσμήτορας της Μεταπτυχιακής Σχολής Οικουμενικών Σπουδών στην ίδια πόλη, αναδείχτηκε απ΄οτο 1965 καθηγητής φιλοσοφίας της θρησκείας στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, όπου δίδαξε ψυχολογία και κοινωνιολογία της θρησκείας. Προσωπικότητα διεθνούς ακτινοβολίας, συνεργάτης πολλών πανεπιστημίων και επιστημονικών ιδρυμάτων, ηγετική φυσιογνωμία σε οικουμενικές και διορθόδοξες δραστηριότηττες, σημαντικός παράγων του αθλητισμού και μέλος της Δ.Ο.Ε., μα πάνω απ' όλα ένας μοναδικός στοχαστής και δάσκαλος.
Ο θάνατός του από τροχαίο δυστύχημα το 1986 διέκοψε πολύ πρόωρα το έργο του και βύθισε στο πένθος τους φίλους και τους μαθητές του. Σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, το συγγραφικό έργο του Νίκου Νησιώτη, αν και εν πολλοίς ανέκδοτο ή δυσεύρετο, παραμένει επίκαιρο και καθοριστικό για τις νεότερες γενιές, περιζήτητο και θεμελιώδες για την ανάπτυξη της συλλογικής μας αυτοσυνειδησίας.

Τίτλοι:
Συγγραφέας