Αναστάσιος Γ. Μαράς
Ελλάδα


Ο Αναστάσιος Μαράς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, πτυχιούχος Θεολογίας (Α.Π.Θ., 1988), κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Πατρολογικό Ινστιτούτο Augustinianum Ρώμης, 1990), Διδακτορικού Διπλώματος Θεολογίας (Α.Π.Θ, 2000), Πιστοποιητικού Μεταδιδακτορικών σπουδών (Α.Π.Θ, 2003) και Πτυχιούχος Βιβλιοθηκονομίας (Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, 2003). Γνωρίζει επαρκώς την Αγγλική, τη Γαλλική, την Ιταλική, την Ισπανική και τη Ρουμανική γλώσσα. Έχει λάβει Κρατική Πιστοποίηση για τη χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή.
Έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ. και του Ε.Ι.Ε. Δίδαξε στη Μέση Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σήμερα διδάσκει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, με γνωστικό αντικείμενο «Ερμηνεία πατερικών κειμένων» και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου. Ήταν επιμορφωτής (128 ώρες) σε προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (ΟΕΠΕΚ), ενώ έχει παρακολουθήσει 348 ώρες επιμορφωτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και στην Ισπανία.
Διετέλεσε Υποδιευθυντής και Διευθυντής Λυκείου, καθώς και Στέλεχος των Γραφείων Σχολικών Βιβλιοθηκών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Σπουδών στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Πατρολογικών Μελετών (A.I.E.P.) και συμμετείχε ως ομιλητής σε 36 πανελλαδικά και διεθνή Συνέδρια ή Ημερίδες. Είναι Αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Πάπυροι (Θεσσαλονίκη) και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Βυζαντινός Δόμος (Θεσσαλονίκη) και Φιλοσοφικά Ανάλεκτα (Θεσσαλονίκη).
Έχουν δημοσιευθεί 9 μονογραφίες και 67 κείμενά του σε συλλογικούς τόμους και σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού (Augustinianum, Βυζαντινός Δόμος, Γρηγόριος ο Παλαμάς, Θεολογία, Κληρονομία, Τα Εκπαιδευτικά, Παρνασσός, Μακεδνόν, Ιστορικά θέματα,Φιλοσοφικά Ανάλεκτα, κ.ά.).
Κύρια αυτοτελή έργα του είναι: Ο άγιος Πατρίκιος Ιρλανδίας: Νέα στοιχεία για το βίο και τα έργα του (1993), Η εσχατολογία του αγίου Γρηγορίου Νύσσης (2002), Το πρόσωπο του Χριστού σε φιλοσόφους και απολογητές (2003), Θρησκευτικά Α΄ Λυκείου - Βοήθημα (2004), Εκκλησία - Περιβάλλον - Εκπαίδευση (Επιμέλεια, 2004), Εισαγωγή στην Πληροφορική: Θεολογία και Πληροφορική (2005), Οι απόψεις των Ελλήνων Απολογητών και του Ευσέβιου Καισαρείας για την τέχνη (2006), Πατερική Θεολογία και χριστιανικός πολιτισμός (2008), Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία: από την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως σήμερα (2012), Σύγχρονη επιστημονική Τεχνογραφία (2014), Ο άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης : Ο βίος του αγίου και η ιστορία του ναού (2019). Είναι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου Μακεδονίας Θράκης (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ. Μακεδονίας-Θράκης) και του Ομίλου Αντιπτέρισης Γαλήνης Ωραιοκάστρου (Ο.Α.Γ.Ω.).
Έχει δημοσιογραφήσει και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας των Ιωαννίνων και της Πάτμου. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών.
Το 2006 βραβεύτηκε από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΚΒΕ) για τη συμβολή του στα ελληνικά γράμματα. Το 2017 εξέδωσε τη δίγλωσση ποιητική συλλογή: Momentum: Poesia italogreca e grecoitalica - Ιταλοελληνική και ελληνοϊταλική ποίηση.
Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Επιμέλεια
Ευθύνη Σειράς
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ντώκινς: επιστήμων ή αθεϊστής ιδεολόγος[ Δημήτρης Τσινικόπουλος, Dawkins VS Ιησούς ]"The Books' Journal" τχ.92Νοέμβριος 2018
Ανιχνεύοντας «διαστροφές»[ Δημήτρης Τσινικόπουλος, Το μυστήριο του κακού ]"Εφημερίδα των Συντακτών" 17/10/2016
Το περίγραμμα των ορίων του πολιτισμού μας[ Αναστάσιος Γ. Μαράς, Πατερική θεολογία και χριστιανικός πολιτισμός ]"Μακεδονία" 9/5/2009