Δέσπω Καρούσου
Ελλάδα


Η Δέσπω Καρούσου γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη κι από το 1939 ζει μόνιμα στην Αθήνα. Κόρη του ηθοποιού Τ. Καρούσου έζησε αρκετές αντιξοότητες. Τελείωσε το Γυμνάσιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών.
Το 1949 δημοσιεύεται το πρώτο της διήγημα. Το 1977 κυκλοφορεί η πρώτη ποιητική της συλλογή "Μνήμες και Παρουσίες" από τις εκδόσεις Πλειάς.
Το 1978 παρουσιάζονται "Η Λεωφόρος και ο Χρόνος" (Ποιήματα) και το "Ένα κορίτσι Μεγαλώνει" (Αφήγημα). Το 1980 εκδίδεται η συλλογή "Τα Μικρά Ποιήματα" (Του έρωτα και της ζωής). Το 1981 παρουσιάζονται "Τα Λυρικά Ποιήματα". Το 1985 κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή "Αντίλαλοι της Αβύσσου σε αντικριστή μετάφραση στα αγγλικά, που αγοράζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Το 1989 κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της "Ρωγμή στο Χρόνο" από τις εκδόσεις Γκοβόστη. Το 1992 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφρασή της ο πρώτος τόμος των απάντων του Charles Boudelaire, "Τα Άνθη του Κακού", για να τιμηθούν τα εκατό χρόνια από το θάνατό του. Το 1994 κυκλοφόρησε το φωτογραφικό-ιστορικό άλμπουμ "Τ. Καρούσος - 90 χρόνια από τη γέννησή του". Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη η ποιητική της συλλογή "Απόδραση στο Χάος".
Το 1997 έγραψε τα κείμενα του αφιερώματος της ΕΤ1 για τον ηθοποιό Τ. Καρούσο. Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Επταφωνίας Αναγνώσματα" από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, όπου συμμετέχει με πέντε διηγήματα. Το 1999 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός η ποιητική συλλογή "Χειμωνιάτικο Δειληνό". Ποιήματά της περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και βουλγαρική γλώσσα. Ποιήματά της και διηγήματά της μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών και Θρακικών Συλλόγων. Έχει ανέκδοτη πεζογραφική και μεταφραστική εργασία.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εισήγηση