Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Ελλάδα


Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1922, στην φτωχογειτονιά του Περιστερίου. Παιδί μιας οκταμελούς οικογένειας, πολύ φτωχής άρχισε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τη μουσική , κι ενώ τα αδέλφια του, το 40 έφυγαν για το Ελληνοαλβανικό Μέτωπο εκείνος έμεινε πίσω, ασκούσε το επάγγελμα του υδραυλικού και μάθαινε κιθάρα.
Υπηρέτησε πάνω από 5 δεκαετίες το Ελληνικό τραγούδι και πριν την συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, που αναμφίβολα στάθηκε σταθμός στην καριέρα του, ήταν ένας λαϊκός καταξιωμένος τραγουδιστής έχοντας ερμηνεύσει Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μητσάκη, Παπαϊωάννου, Ακη Πάνου.
Από την δεκαετία του 50 ως το 70 κυριάρχησε στην Αθηναϊκή νύχτα ως μουσικός ερμηνευτής, και η γνωριμία του με τον Θεοδωράκη, το 1959 τον βγάζει από την ζούγκλα των νυχτερινών κέντρων και τον οδηγεί στις μεγάλες θεατρικές σκηνές του "Ρέξ" και του "Καλουτά".
Το 1937 έχει ακούσει στην ταβέρνα του Παρλιάρα, τους Βαμβακάρη, Χιώτη και Παγιουμτζή και όπως ο ίδιος αφηγείτο , η συνάντηση του με τον Βαμβακάρη ήταν αυτή που πάντα τον συγκινούσε , γιατί του άλλαξε την σχέση του με τη μουσική. "Υπεράνω όλων -τόνιζε- ο Μάρκος Βαμβακάρης".
Στο απόγειο της δόξας φτάνει ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση, τον "Επιτάφιο" , την "Ρωμιοσύνη" , το "Αξιον Εστί" και το "Τραγούδι του νεκρού αδελφού".
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έχει συνθέσει περισσότερα από 80 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες , όπως "Επίσημη αγαπημένη" και "Στου Μπελαμί το ουζερί" "Φεγγάρι χλωμό". Συνεργάστηκε και με τον Μάνο Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας πρώτος το "Γαρύφαλλο στ' αυτί".
Ο Δημήτρης Ψαθάς γράφει ένα χρονογράφημα για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, στη στήλη του, στην εφημερίδα "Τα Νέα" και τον χαρακτηρίζει "Σερ Μπιθί" έναν τίτλο που θα τον συνοδεύσει σε όλόκληρη την καλλιτεχνική του ζωή.
Από τον γάμο του είχε αποκτήσει μια κόρη , την Άννα, και έναν γιό τον Γρηγόρη. Επίσης τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε στις 7 Απριλίου 2005.

Τίτλοι:
Συγγραφέας