Ελένη Ηλιοπούλου - Ζαχαροπούλου
Ελλάδα


Η Ελένη Ζαχαροπούλου Ηλιοπούλου γεννήθηκε στα Τρόπαια της Γορτυνίας - Αρκαδίας. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως. Γράφει ποίηση και δοκίμιο.
Το έτος 1994 εξέδωσε την ποιητική συλλογή : "Έξοδος από την νηνεμία", που βραβεύτηκε από την Γαλλική Ακαδημία "Lutece". Το 1995 εξέδωσε το δοκίμιο "Η παρασημοφορία" του Δημοσθένη Ζαδέ. Το 1999 της απενεμήθη έπαινος στον "Διεθνή Διαγωνισμό Επιγράμματος" (ΔΕΕΛ). Το έτος 1996-1997 βραβεύτηκε από τον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης. Ο ίδιος σύλλογος παρουσίασε την ποιήσή της στην αίθουσα του "Παρνασσού".
Η ποιητική της συλλογή "Αμοιβάια μετάθεση" (Οι Εκδόσεις των Φίλων, 1999) βραβεύτηκε από την "Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων". Ποιήματα αυτής της συλλογής σε γαλλική μετάφραση απέσπασαν ασημένιο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό ποίησης "Delia" της Ιταλίας το 1999.
Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Έχει ανθολογήσει σ΄ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά "Λύχνος", στα Ιταλικά "Poeti Greci contemporenei" (Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές) και στη Σλοβενία.
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων, του Οργανισμού για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας και της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
"Ποιήσεως νόστος"[ Κωνσταντίνος B. Μπούρας, Τρία άλφα, μια ήττα κι ένα ωμέγα ]Περιοδικό "Εμβόλιμον" τχ.86Χειμώνας-Άνοιξη 2018
Τα εραλδικά της Κίχλης[ Νίκος Κατσαλίδας, Τα εραλδικά της Κίχλης ]Περιοδικό "Εμβόλιμον" τχ.86Χειμώνας-Άνοιξη 2018
Μια πορεία προς την Αρχή[ Τζούλια Γκανάσου, Γονυπετείς ]"Εφημερίδα των Συντακτών" 31/3/2018