Τζίνα Καλογήρου
Ελλάδα


Η Τζίνα Καλογήρου σπούδασε Παιδαγωγικά και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα: Ζητήματα Ερμηνείας και Διδακτικής στο Έργο του Γιάννη Ρίτσου (Η περίπτωση του Εικονοστασίου Ανωνύμων Αγίων) (1994).
Είναι μέλος ΔΕΠ του ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ από το 1996, και από το 2013 Καθηγήτρια, στο γνωστικό αντικείμενο "Νεοελληνική Λογοτεχνία και η Διδακτική της".
Διευθύνει το Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ρητορική: Θεωρία και Πράξη". ?ς temporary Senior Research Visiting Fellow συνεργάστηκε με το King's College London (2008-2010). Δίδαξε σειρά μαθημάτων στη Φιλοσοφική Σχολή του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Έχει διδάξει στα μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων πανεπιστημίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Bergen University College, κ.α.) και έχει δώσει σεμιναριακές διαλέξεις στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Cambridge. Έχει, επίσης, διδάξει, επί σειράν πολλών ετών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, στα ΠΕΚ, σε διεθνή Summer Schools, σε πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, στα σεμινάρια δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, κ.α.
Έχει σχεδιάσει και εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, κ.ά. Είναι departmental coordinator 10 προγραμμάτων Erasmus σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Έχει συμμετάσχει με εισήγηση (και ως προσκεκλημένη key-note speaker) σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μελέτες της στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εκδώσει αυτοτελείς τόμους/μονογραφίες και έχει επιμεληθεί την έκδοση ακαδημαϊκών βιβλίων και συλλογικών τόμων. Σε συνεργασία με τη Δ. Μπεχλικούδη, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου των M. Benton & G. Fox, Διδακτική της Λογοτεχνίας. Από Εννέα έως Δεκατεσσάρων Ετών (υπό έκδοση) και έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του κλασικού βιβλίου της L.M. Rosenblatt O Αναγνώστης, το Κείμενο, το Ποίημα (Gutenberg, υπό έκδοση).
Eίναι μέλος:
- της διεθνούς επιτροπής του ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου THE CHILD AND THE BOOK, το οποίο και διοργάνωσε στην Αθήνα (ΠΤΔΕ/ΕΚΠΑ) το 2014, και επίσημο μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης TALIS ASSOCIATION (για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της γλώσσας και την καλλιέργεια της διαπολιτισμικής οπτικής και αλληλεγγύης), σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, το Queen Mary London και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια·
- της συντακτικής ομάδας του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων για τις Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, Με λογισμό και μ' όνειρο (ΟΕΔΒ)·
- από το 2013 μέχρι σήμερα, της Επιτροπής Λογοτεχνικών Βραβείων (Παιδικά βιβλία) του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (πρώην Διαβάζω).

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια
Εισήγηση
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Συλλαμβάνοντας το μυστήριο της ζωής[ Ιωάννα Καραμαλή, Χαρακιές σε άσπρους τοίχους ]"Fractal" 29/6/2022
Μπροστά σε αλλότριο ρόπτρο[ Στάθης Κουτσούνης, Μπροστά σε αλλότριο ρόπτρο ]https://www.culturebook.gr 11/5/2022
Σταμάτης Γιαννούλης[ Συλλογικό έργο, Άγγελος Τερζάκης. Αγωνιών και άγρυπνος ]diastixo.gr 27/4/2022
Η μπλε πάχνη[ Ηλίας Κεφάλας, Τα λιλιπούτεια ]Περιοδικό "Καρυοθραύστις" τχ.7Απρίλιος 2021
Η σπαρακτική ομορφιά της νοσταλγίας[ Μάνος Κοντολέων, Η μάσκα του Καπιτάνο ]https://www.culturebook.gr 2/4/2021
Η αιώνια διπλομοναξιά της ποίησης[ Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Ο μόνος πιστός ένοικος ]www.oanagnostis.gr 24/3/2020
Ο γύρος του κόσμου με τη Μαρίζα Ντεκάστρο[ Μαρίζα Ντεκάστρο, Κωνσταντινούπολη 1453 ]www.oanagnostis.gr 17/9/2017
Μυριόχρωμη βροχή από σπίθες, λέξεις και χρώματα[ Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βεγγαλικά ]www.oanagnostis.gr 25/9/2013
Μουσική, ποίηση και παιδί: Μια σχέση συναλληλίας στα "Τα ρω του έρωτα" του Οδυσσέα Ελύτη[ Οδυσσέας Ελύτης, Τα ρω του έρωτα ]Περιοδικό "Θέματα Λογοτεχνίας" τχ.49Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2012
Παλίμψηστα παυσίλυπα[ Σέργιος Μαυροκέφαλος, Παλίμψηστα παυσίλυπα ]Περιοδικό "Index" τχ.46Ιούλιος 2011