Γιάννης Φαλκώνης
Ελλάδα


Ο Γιάννης Φαλκώνης γεννήθηκε το 1967 στη Λευκάδα. Σπούδασε Καλές Τέχνες, φωτογραφία, θέατρο και κινηματογράφο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και έχει σκηνοθετήσει ταινίες και ντοκιμαντέρ.
Στο θέατρο έχει σκηνοθετήσει:
"Προμηθέα Δεσμώντη" του Αισχύλου με τον μουσικό Πετρολούκα Χαλκιά επί σκηνής να συνομιλεί μουσικά με τον Προμηθέα στο αρχαίο ελληνικό πεντατονικό σύστημα και την Γεωργία Ζώη να τραγουδά τα χορικά ως μοιρολόγια σε ένα ανέβασμα πλήρες, με όλα τα πρόσωπα του έργου και του χορού.
"Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι" της Κατερίνας Αγγελάκη Ρούκ με πρωταγωνίστρια την Γεωργία Ζώη, την Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ κ.α.
Έχει δημιουργήσει, γράψει και σκηνοθετήσει τα θεατρικά έργα:
"Λόγος Αγγέλου" που αφορά τη ζωή του Ποιητή Άγγελου Σικελιανού με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Βερύκιο κ.α. και πρωτότυπη ζωντανή μουσική της Άννας Στερεοπούλου.
"Οι ζωντανές ζωγραφιές του Λευκάδιου Χερν" με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Βέργαδο κ.α. και πρωτότυπη ζωντανή μουσική της Άννας Στερεοπούλου.
"Από τον Όμηρο στο δημοτικό τραγούδι" με κεντρικό ερμηνευτή τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καρατζή και πλειάδα μουσικών, ηθοποιών και χορευτών.
"Κ. Π. Καβάφης Αυτοβιογαφούμενος" με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Τζούμα, τον Τέλη Ζώτο, τον Αλέξανδρο Νταβρή κ.α. και πρωτότυπη μουσική του Γιώργου Ψυχογιού.
"Αγγελος Σικελιανός" με πρωταγωνιστές τους: Τέλη Ζώτο, Μαίρη Βιδάλη, Γεωργία Ζώη, Αλέξανδρο Νταβρή κ.α. και μουσική Μίκη Θεοδωράκη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση Διονύση Γράψα.
"Γαία" με πρωταγωνίστρια τη Γεωργία Ζώη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.
Έχει πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχείο κορυφαίων καλλιτεχνών και μία από τις μεγαλύτερες συλλογές για τη ζωή και το έργο του Άγγελου και την Εύας Σικελιανού.
Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Εναντίωση" και το θεατρικό έργο "Λόγος Αγγέλου". Το ποίημά του "Σήκω Μάνα" έχει μελοποιηθεί από τον Πετρολούκα Χαλκιά και τραγουδηθεί από την Γεωργία Ζώη.

Τίτλοι:
Συγγραφέας