Μάνος Περράκης
Αθήνα
Ελλάδα


Ο Μάνος Περράκης είναι ακαδημαϊκός ερευνητής, συγγραφέας και μεταφραστής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, όπου φοίτησε στο Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων. Ακολούθησαν σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας στην Αθήνα και ένα μεταπτυχιακό στη Σημειωτική στο Βερολίνο. To 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στη φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου (Nietzsches Musikästhetik der Affekte, Alber 2011). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο μεταίχμιο μεταξύ αισθητικής και πρακτικής φιλοσοφίας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε συλλογικούς τόμους και άρθρα σε επιστημονικές επιθεωρήσεις στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.

Δίδαξε φιλοσοφία στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Διετέλεσε ερευνητικός εταίρος του αυστριακού ιδρύματος ερευνών στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Graz, όπου διηύθυνε το διεπιστημονικό πρόγραμμα Η μουσική ως κατάφαση της ζωής. Η αξία της μουσικής στην ιστορική φιλοσοφία της ζωής, όπου για πρώτη φορά εξετάζεται η μουσική αισθητική της φιλοσοφίας της ζωής στο σύνολό της, και από το οποίο προέκυψαν οι τόμοι Life as an aesthetic idea of music (Universal Edition, 2019) και Musik und Lebensphilosophie (Universal Edition, 2020). Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Μουσικής και Τεχνών της Πόλης της Βιέννης. Επίσης, έχει ασχοληθεί με το παράδειγμα της φιλοσοφικής πρακτικής (συμβουλευτικής) ως εκπαιδευτής και σύμβουλος, αντλώντας την έμπνευσή του από τη λογοτεχνία, τη μουσική και τον διαπολιτισμικό διάλογο. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φιλοσοφικής Πρακτικής (IGPP) και του επαγγελματικού συνδέσμου της, και υπήρξε συνεργάτης της διαδικτυακής πλατφόρμα The Philo-Practice Agora.

Έχει ανθολογήσει, μεταφράσει και επιμεληθεί κλασικά κείμενα της γερμανόφωνης γραμματείας (Το ρομαντικό απόσπασμα Μια επιλογή κειμένων του πρώιμου ρομαντισμού, Futura 2003, Rainer Maria Rilke: Kείμενα για τη μουσική, Περισπωμένη 2016, Arthur Schnitzler, Η ξένη, Περισπωμένη, υπό έκδοση, Eduard von Keyserling, Οι διακοπές της μαρκησίας, Περισπωμένη, υπό έκδοση). Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει δύο βιβλία πεζογραφίας (Αριέν, Futura 2004 Ύστερα Ειδύλλια, Περισπωμένη 2018), ποιήματα που έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Ποίηση (τχ. 28/2006) και Ποιητική (τχ. 24/2019), καθώς και μία σειρά αφορισμών υπό τον τίτλο «Αποσπάσματα ποιητικής» στο περιοδικό Άνθρωπος (τχ. 6/2022).

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ερμηνεία
Επιμέλεια
Ανθολόγος
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Επιπροσθέτως[ Jean - Marion, Επιπροσθέτως ]www.philosophica.gr 30/9/2013