Τεύκρος Ανθίας
Κύπρος


Ο Τεύκρος Ανθίας γεννήθηκε το 1903 στη Κοντέα, ένα χωριό στην επαρχία Αμμοχώστου. Είναι γνωστός και με διάφορα ψευδώνυμα, όπως Ανδρέας Ζαφείρης, Λιμπέρης, Ανδρέας Φιλοθέου και Κ. Ραγιάς. Ο Ανθίας έγραψε εκτός από ποίηση, διάφορα θεατρικά έργα καθώς και χρονογραφήματα. Πολλά από τα έργα του μεταφράστηκαν και στα αγγλικά.
Ο Τεύκρος Ανθίας φοίτησε στο Εμπορικό Γυμνάσιο της Λάρνακας και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο ιεροδιδασκαλείο της Λάρνακας όπου και πήρε το πτυχίο του δασκάλου, το 1922. Λίγο αργότερα, το 1924, έφυγε για την Ελλάδα που εργάστηκε ως δάσκαλος.
Ο Ανθίας άρχισε να γράφει ποιήματα ενώ ήταν ακόμα μαθητής, μερικά από τα οποία και δημοσιεύτηκαν σε τοπικές εφημερίδες της εποχής. Στον ελλαδικό χώρο έγινε γνωστός το 1929 με την ποιητική του συλλογή "Τα σφυρίγματα του αλήτη".
Επιστρέφει στην Κύπρο το 1930 και συνεργάζεται με διάφορες εφημερίδες όπως η "Πρωινή", "Ελευθερία", "Νέος Δημοκράτης" και "Χαραυγή". Αργότερα έζησε και εργάστηκε για αρκετό διάστημα στο Λονδίνο, στην εκεί κυπριακή παροικία.
Ο Ανθίας έγραψε συνολικά 52 έργα από τα οποία ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: "Λουλούδια της αγάπης" 1922 Λάρνακα, "Τα σφυρίγματα του Αλήτη" 1929 Αθήνα, "Σαράβαλο" 1932 Κύπρος, "Η άνοδος" 1939 Κύπρος, "Τα σφυρίγματα του ερημίτη" 1943 Κύπρος, "Κυπριακή Τραγωδία" 1965 Αθήνα, "Σ' αγαπώ" 1966 Λονδίνο, "Αγρυπνώ για σένα Ελλάδα" 1967 Λονδίνο.
Το ποιητικό και συγγραφικό έργο του Τεύκρου Ανθία διακρίνει στα πρώτα στάδια του ο συναισθηματισμός και η ειρωνική διάθεση. Αργότερα τη θέση τους παίρνουν ο αυθορμητισμός και η υποκειμενικότητα. Προσπάθησε, επηρεασμένος από το Βάρναλη, να εξαλείψει την κοινωνική αδικία και να εξυπηρετήσει τον ίδιο τον άνθρωπο. Στο όλο έργο του είναι εμφανής και η αγάπη του για την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Τεύκρος Ανθίας ήταν ένας από τους σημαντικότερους Κύπριους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Πέθανε το 1968.

Τίτλοι:
Συγγραφέας