Γιάννης Δήμου
Ελλάδα


Ο Γιάννης Δήμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πήρε μεταπτυχιακό στη Ζωγραφική το 1968. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1969, δίδαξε καλές τέχνες, φωτογραφία και φιλοσοφία στις Αμερικάνικες Σχολές Παροικίας στην Αθήνα.
Την περίοδο αυτή, στις αρχές του 1970, ο Δήμου άρχισε να αναπτύσσει και την προσωπική του δουλεία. Το 1976 δημοσίευσε την πρώτη του μονογραφία "Η Ελλάδα που χάνεται" Στις αρχές του '80 ξεκίνησε να δουλεύει τη σειρά "Πανηγύρια", η οποία παρουσιάστηκε ως έκθεση σε διάφορα φεστιβάλ και κέντρα φωτογραφίας της Ευρώπης, όπως το RIP στην Άρλ, την Primavera Fotografica στην Βαρκελώνη, το The Photographer's Gallery στο Λονδίνο και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Gulbenkian στην Λισσαβόνα.
Ο Δήμου είναι ενεργός υποστηρικτής της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Το 1979, μαζί με άλλους τέσσερις φωτογράφους δημιούργησε το Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών. Το 1988, με την γυναίκα του, την Μπερναντίν, σύστησε την Apeiron Photos, αντιπροσωπεύοντας στην Ελλάδα το Magnum, το Vu, το Sygma, το Ralpho και άλλα σημαντικά φωτογραφικά πρακτορεία.
Το 1995 δημιούργησε εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, στο οποίο διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής ως το 1999. Έχει επιμεληθεί μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
Η έκθεση στην οποία βασίζεται το βιβλίο "Σκιές σιωπής" έχει ήδη παρουσιαστεί στην Μπρατισλάβα, στον Ίννσμπουργκ, στην Φρανκφούρτη, στο Fotofest του Χιούστον και στην Δανία.
Ο Δήμου αντιπροσωπεύεται σε κύριες συλλογές όπως της Bibliotheque Nationalae, του Maison Europeenne de la Photographie και του Centre George Pompidou στο Παρίσι, του Art Institute of Chicago, του Gulbenkian, του Tokyo Metropolitan Museum of Photography καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Τίτλοι:
Φωτογράφος
Επιμέλεια