Γιώργος Ι. Παναγιωτάκης
Ελλάδα


Γεννημένος στον Άγιο Γεώργιο της επαρχίας Λασιθίου, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες. Το ενδιαφέρον του για την ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό της Κρήτης γενικότερα, τον ώθησε στο γράψιμο βιβλίων γύρω από τους τομείς αυτούς. Προϊόν της δραστηριότητάς του αυτής, είναι το γράψιμο και η κυκλοφορία πολλών βιβλίων με πλούσιο εκτός από τα άλλα εικονογραφικό περιεχόμενο.
Για το έργο του έχει τύχει πολλών διακρίσεων, με σπουδαιότερες για δυο φορές μάλιστα, τις βραβεύσεις της Ακαδημίας Αθηνών. Το σύνολο σχεδόν των βιβλίων του έχει μεταφραστεί και στις τρεις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά.
Έχει διατελέσει για 25 χρόνια Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου με ανεκτίμητη προσφορά στην Ιστορία και τη Λαογραφία, αφού είναι ο κύριος εμπνευστής και δημιουργός του Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου, του Λαογραφικού μουσείου και της εκκλησιαστικής συλλογής που λειτουργούν τώρα και 25 χρόνια στο γενέθλιο τόπο του, τον Άγιο Γεώργιο.
Είναι ακόμα μέλος σε πολλά πνευματικά σωματεία και συλλόγους, ενώ άρθρα του δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πολλές διαλέξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Χαρακτηρίζεται δε από ιδιαίτερη ευαισθησία στην ανάδειξη, διάσωση και διάδοση των έργων, δράσεων και δημιουργιών των ανθρώπων και φορέων που ασχολούνται με τη λαογραφία, την ιστορία, και τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Φωτογράφος
Επιμέλεια