Γιάννης Αναπλιώτης
Ελλάδα


Ο Γιάννης Αναπλιώτης γεννήθηκε το 1908 στην Καλαμάτα όπου τελείωσε και τις εγκύκλιες σ��ουδές του. Από το 1928, όταν ήταν ακόμη μαθητής είχε επιδοθεί στην ποίηση. Πρωτοεμφανίστηκε το 1927 στο περιοδικό "Μπουκέτο" με ένα φυσιολατρικό ποίημά του με τον τίτλο "Χειμώνας". Το 1928 συνεργάσθηκε στην έκδοση του "Καλαματιανού ημερολογίου" και το επόμενο έτος εξέδωσε, με μια ομάδα νέων, το περιοδικό "Ελεύθερη σκέψη", το οποίο αποτέλεσε σταθμό στην Πνευματική Ζωή της Μεσσηνίας.
Από το 1929 εισήλθε οριστικώς στην δημοσιογραφία ως τακτικός συνεργάτης των καλαματιανών εφημερίδων "Σημαία" και "Μεσσηνία", όπου δημοσίευσε καμπάνιες, φιλολογικές επιφυλλίδες, ποιήματα, χρονογραφήματα και κριτικά σημειώματα. Το 1932 έγινε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Λαϊκή Φωνή" Καλαμάτας. Παραλλήλως δημοσίευσε φιλολογικά του κείμενα σε διάφορα περιοδικά. Επίσης δημοσίευσε κι ένα διήγημά του στο Ημερολόγιο "Αυγή" του Πύργου Ηλείας.
Το 1936 ανέβασε στη σκηνή το πρώτο θεατρικό του έργο "Μοιραίοι" με το θίασο Ρούσου-Κουκούλη, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και έγινε ευμενέστατα δεκτό από την κριτική.
Το ίδιο έτος εγκατέλειψε την Καλαμάτα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε την αρχισυνταξία της εφημερίδας "Πατρίς" των Αθηνών και τη θέση αυτή διατήρησε μέχρι τη δικτατορία του Μεταξά (4 Αυγούστου 1936) η οποία έκλεισε την εν λόγω εφημερίδα.
Το 1937 επανήλθε στην Καλαμάτα κι έγινε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Θάρρος". Το 1938 έλαβε μέρος στην έκδοση του "Μεσσηνιακού έτους", το οποίο εξέδωσε ο "Σύλλογος προς Διάδοσιν των Γραμμάτων" (Α' Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), ως μέλος της πενταμελούς συντακτικής επιτροπής αυτού. Το επόμενο έτος ανεβάζεται στη σκηνή, από το θίασο Μίστου Χαντά, το δεύτερο θεατρικό του έργο "Κρίσιμη Στιγμή", το οποίο σημείωσε επίσης μεγάλη επιτυχία.
Από τον πόλεμο του 1940 και ύστερα συνεργάσθηκε σε πολλές αθηναϊκές εφημερίδες ως ανταποκριτής τους στη Μεσσηνία, όπως με την "Καθημερινή", τον "Ελεύθερο Λόγο", το "Εμπρός", την "Ελληνική Ημέρα", το "Βήμα", τα "Νέα", την "Πρωία", το "Έθνος" και άλλες, καθώς και με το Αγγλικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρώϋτερ".
Το 1947 επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Η Καλαμάτα και η Επανάστασις του '21" στη σειρά των εκδόσεων του "Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων". Από το 1948 μέχρι του θανάτου του εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στη "Σημαία" Καλαμάτας, όπου και έγραφε κριτική βιβλίου. Επίσης είχε την επιμέλεια των περιοδικών "Αρχείο Μεσσηνίας" (Ιστορία, λαογραφία, αρχαιολογία) της Ιερά Μητροπόλεως Μεσσηνίας και "Μεσσηνιακά Χρονικά" της Νομαρχίας Μεσσηνίας. Παραλλήλως ασχολήθηκε με ιστορικές και λαογραφικές μελέτες.
Το 1958 εξέδωσε το ιστορικό-λογοτεχνικό βιβλίο "Στα χρόνια της Κουγκέστας: Η Καλαμάτα στη Φραγκοκρατία" πάλι με πρωτοβουλία του "Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων", το οποίο έτυχε ευμενέστατης υποδοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και εύφημου μνείας μετά διπλώματος της Ακαδημίας Αθηνών.
Η προσφορά του Γιάννη Αναπλιώτη στην ιστορική έρευνα και τα ελληνικά γράμματα είναι σημαντικότατη και πολύπλευρη.
Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μελετήματά του έδωσαν αφορμές και χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές για περαιτέρω έρευνες από τον άγγλο αρχαιολόγο Mr. R. Hope Simson, τον ομότιμο καθηγητή της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ακαδημαϊκό Σωκράτη Κουγέα, τον καθηγητή Σ. Μέρτζιο και άλλους.
Τέλος, ο Γιάννης Αναπλιώτης συνεργάστηκε στα ¨Μεσσηνιακά Γράμματα" της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στην "Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά" του Παπαχριστοφίλου, στην "Φιλολογική Πρωτοχρονιά" της Σόνιας Ολλανδέζου και στη "Μεγάλη Πελοποννησιακή Εγκυκλοπαίδεια", όπου δημοσιεύθηκαν πολλά άρθρα του όπως επίσης και στο περιοδικό "Ιστορία".
Απεβίωσε στην Καλαμάτα το 1976.

Τίτλοι:
Συγγραφέας