Αργυρώ B. Λουκάκη
Ελλάδα


Η Αργυρώ Λουκάκη, Αναπλ. Καθηγήτρια Ελληνικής Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Σχολή Γεωγραφίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και το Ashmolean Museum), και κάτοχος διπλωμάτων Αρχιτεκτονικής (ΕΜΠ), Χωροταξίας και Πολεοδομίας (Μ.Α., Πανεπιστήμιο Sussex), και Περιφερειακής Ανάπτυξης (Master, Πάντειο Πανεπιστήμιο). Οι σπουδές και το ερευνητικό έργο της έχουν συνοδευτεί από υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις (Princeton University, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης, ΙΚΥ, κλπ.). Στην ερευνητική, διδακτική και σχεδιαστική της εμπειρία σε διάφορα ΑΕΙ και μέχρι το 2011 στο Υπουργείο Πολιτισμού, περιλαμβάνονται η αντίληψη, οι αναπαραστάσεις και η αισθητική του χώρου, η Ελληνική καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά μέσα στο σημερινό παγκόσμιο πλαίσιο, η Μεσογειακή πολιτιστική γεωγραφία, πόλη και τοπίο, η τέχνη στον αστικό χώρο, η κοινωνική ανάλυση, η τουριστική πολιτική, η αισθητική των αναστηλώσεων μνημείων, το Δυτικό και Ανατολικό 'γεωγραφικό ασυνείδητο'.
Παράλληλα, έχει διατελέσει Προϊσταμένη Αρχαιολογικών Έργων της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σύμβουλος Τ.Α. γ��α πολεοδομικά θέματα, ενώ έχει σχεδιάσει κτίρια, αστικά και αρχαιολογικά τοπία, και έχει συντάξει αναστηλωτικές μελέτες. Συμμετείχε σε διεθνές φεστιβάλ οικολογικού κινηματογράφου ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής.
Το ερευνητικό έργο της έχει πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας (Ακαδημία Αθηνών, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΑΠΘ) και του εξωτερικού (Program in Hellenic Studies, Princeton University). Επιστημονικά κείμενά της στα αγγλικά και τα ελληνικά αποτελούν διδακτέα ύλη σε ΑΕΙ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Το δημοσιευμένο επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει τα αγγλόφωνα βιβλία "Living Ruins, Value Conflicts" (Ashgate, 2008) και "The Geographical Unconscious" (Ashgate, 2014), άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά με κριτές, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων, διδακτικά εγχειρίδια, βιβλιοκρισίες, πρωτότυπες ερευνητικές μονογραφίες και κείμενα αρχιτεκτονικής θεωρίας στον Τύπο.

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Επιμέλεια