Περσεφόνη Τζίμα
Ελλάδα


Η Περσεφόνη Τζίμα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη του 1952. Το 1970 γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 1975 πήρε το πτυχίο του τμήματος Αρχαιολογίας και Τέχνης και κατόπιν γράφτηκε και στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών. Εργάστηκε σχεδόν δύο χρόνια στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών, στο Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά. Το Νοέμβριο του 1976 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1980 μέχρι το 2010 υπηρέτησε σε Λύκεια στη Θεσσαλονίκη. Το 1983-4 παρακολούθησε τα μαθήματα της Σχολής Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Σ.Ε.Λ.Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης. Το 1987 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα της Ιταλικής Γλώσσας στο Universita per Stranieri, στην Περούτζια της Ιταλίας. Κατέχει έτσι αρκετά καλά τα Ιταλικά, όπως και τα Αγγλικά και πολύ καλά τα Γαλλικά. Το 1997-8 συνόδεψε μαθητές του 13ου Λυκείου Θεσσαλονίκης στο Βέλγιο, στο σχολείο Ecole Normal της Braine-le-Comte, στα πλαίσια των ανταλλαγών του προγράμματος ΣΩΚΡΑΤΗΣ \LINGUA, ΔΡΑΣΗ Ε΄. Παρακολούθησε τις εργασίες επτά Πανελληνίων Συνεδρίων, που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Τομέας Γλώσσας και Πολιτισμού του Π.Τ.Δ.Ε.
Εργογραφία: Το 1990-1 συνεργάστηκε με τον καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χρίστο Τσολάκη και εκπόνησε μια εργασία πάνω στο μάθημα της Γλώσσας (Έκφραση-Έκθεση) με θέμα: "Παράλληλα κείμενα". Αυτή η εργασία φωτοτυπήθηκε και διανεμήθηκε σε συναδέλφους, δεν έχει όμως εκδοθεί. Το 1996 εξέδωσε μια ποιητική συλλογή με τίτλο "Παλινδρομήσεις". Το 2005 εκδόθηκε το βιβλίο "Μικρά κείμενα" από τις εκδ. Δωρικός. Το 2009 με την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης του 2ου Λυκείου Θεσσαλονίκης τυπώθηκε το "Βυζαντινές Εκκλησίες της Θεσσαλονίκης". To 2013 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Μαλλιιάρης Παιδεία μία λογοτεχνική μελέτη για την Κική Δημουλά, " Ένα ποιητικό ταξίδι".

Τίτλοι:
Συγγραφέας
Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ξορκίζοντας τις οδυνηρές εμπειρίες με την ιερότητα της ποίησης[ Κώστας Κρεμμύδας, Κάπα όπως μακάβριο ]"Fractal" Ιανουάριος 2021
«Εξομολογήσεις γυναικών»[ Μαρία Συτμαλίδου, Σουίτα σε θήλυ μείζονα ]"Fractal" Νοέμβριος 2020
Ουμπούντου[ Μάνθος Σκαργιώτης, Ουμπούντου ]diastixo.gr 19/11/2019
«Ενσυναίσθηση και Μνήμη»[ Κυριακή (Κούλα) Αδαλόγλου, Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκίδα ]Περιοδικό "Θράκα" 23/4/2019
Βαθύ συναίσθημα και κοινωνική ευαισθησία[ Κυριακή (Κούλα) Αδαλόγλου, Εποχή αφής ]"Fractal" Σεπτέμβριος 2016